Namirnica koja snižava pritisak i ima minimalno kalorija, a košta 80 dinara

cvekla
Foto: Lisovskaya Natalia / The Picture Pantry / Profimedia

Sadrži nekoliko jedinjenja koja se bore protiv raka.

Ovo je povrće puno vitamina i minerala, a ima malo kalorija i masti. Dobro je kao prevencija za visok krvni pritisak, kancer, a na sve to vrlo je pristupačno jer kilogram košta oko 80 dinara.

Cvekla je veoma hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja od kojih mnoga imaju lekovita svojstva.

Mnogo hranljivih sastojaka i malo kalorija

Cvekla ima zaista impresivan nutritivni profil. Ima malo kalorija, a bogata je vrednim vitaminima i mineralima. Zapravo, ona sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne vašem telu.

Na sajtu Healthline pišu koliko hranljivih sastojaka se nalazi u 100 grama kuvane cvekle.

Kalorije: 44

Proteini: 1,7 grama

Masti: 0,2 grama

Ugljeni hidrati: 10 grama

Vlakna: 2 grama

Folat: 20% neophodne dnevne vrednosti

Mangan: 14% neophodne dnevne vrednosti

Bakar: 8% neophodne dnevne vrednosti

Kalijum: 7% neophodne dnevne vrednosti

Magnezijum: 6% neophodne dnevne vrednosti

Vitamin C: 4% neophodne dnevne vrednosti

Vitamin B6: 4% neophodne dnevne vrednosti

Gvožđe: 4% neophodne dnevne vrednosti

Cvekla je posebno bogata folatom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u razvoju i zdravlju srca. Takođe sadrži dobru količinu mangana, koji je bitan za formiranje kostiju, metabolizam hranljivih materija, funkciju mozga. Osim toga, cvekla ima dosta bakra, važnog minerala potrebnog za proizvodnju energije i sintezu određenih neurotransmitera.

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska

Cvekla ima sposobnost da smanji povišen nivo krvnog pritiska, koji je glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Neke studije pokazuju da sok od cvekle može značajno da snizi nivo i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska. Čini se da je efekat veći za sistolni krvni pritisak, onaj kada se srce steže. Takođe, sirova cvekla može imati jači efekat od kuvane.

Inače, to snižavanje krvnog pritiska verovatno je posledica visoke koncentracije nitrata u ovom korenastom povrću. Oni se u telu pretvaraju u azot oksid, molekul koji širi krvne sudove i uzrokuje pad nivoa krvnog pritiska.

Cvekla je takođe odličan izvor folata. Iako su istraživanja pokazala različite rezultate, nekoliko studija sugeriše da povećanje unosa folata može značajno smanjiti nivo krvnog pritiska. Međutim, imajte na umu da je efekat cvekle na krvni pritisak samo privremen i zato je uvek najbolje pre svega se konsultovati s lekarom.

Povećava snagu mišića tokom vežbanja

Nekoliko studija ukazuje na to da nitrati u ishrani poput onih koji se nalaze u cvekli mogu poboljšati atletske performanse. Čini se da nitrati utiču na fizičke performanse poboljšavajući efikasnost mitohondrija koje su odgovorne za proizvodnju energije u vašim ćelijama.

Pokazalo se i da sok od cvekle poboljšava performanse biciklista jer povećava upotrebu kiseonika do 20 odsto. Važno je napomenuti da nivo nitrata u krvi dostiže vrhunac u roku od dva, tri sata nakon konzumiranja cvekle ili njenog soka. Stoga je najbolje da je konzumirate nekoliko sati pre treninga ili takmičenja kako biste maksimalno izvukli potencijalne koristi.

Može pomoći u borbi protiv upale

Cvekla sadrži pigmente zvane betalaini, koji poseduju niz antiinflamatornih svojstava. A hronična upala povezana je sa stanjima poput gojaznosti, bolesti srca, bolesti jetre i raka. Jedna studija na 24 osobe sa visokim krvnim pritiskom otkrila je da konzumiranje 250 ml soka od cvekle tokom dve nedelje značajno smanjuje nekoliko markera upale, uključujući C-reaktivni protein (CRP) i faktor nekroze tumora-alfa (TNF-a). Pored toga, druga studija na ljudima sa osteoartritisom – stanjem koje izaziva upalu u zglobovima – pokazala je da kapsule betalaina napravljene od ekstrakta cvekle smanjuju bol i nelagodnost. Takođe se pokazalo da sok i ekstrakt cvekle smanjuju upalu bubrega kod pacova kojima su ubrizgane toksične hemikalije.

Ipak, potrebno je više studija na ljudima da bi se utvrdilo koliko zapravo cvekla kao deo zdrave ishrane može imati antiupalne koristi.

Odlična za probavu

Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, koja u debelom crevu hrane dobre crevne bakterije. To sve poboljšava probavu i sprečava zatvor, inflamatornu bolest creva i druge probleme s varenjem. Na sve to, vlakna su povezana sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući rak debelog creva, bolesti srca i dijabetes tip 2

Podstiče funkcije mozga

Mentalne i kognitivne funkcije prirodno opadaju s godinama, što može povećati rizik od neurodegenerativnih poremećaja poput demencije. Nitrati u cvekli mogu poboljšati funkciju mozga tako što šire krvne sudove i na taj način povećavaju protok krvi u mozgu. Konkretno, pokazalo se da cvekla poboljšava protok krvi u prednjem režnju mozga, oblasti koja je povezana sa razmišljanjem višeg nivoa, kao što su donošenje odluka i radna memorija. Štaviše, studija na ljudima sa dijabetesom tip 2 otkrila je da je vreme reakcije tokom testa kognitivnih funkcija bilo četiri odsto brže kod onih koji su konzumirali 250 ml soka od cvekle dnevno u dve nedelje u poređenju sa kontrolnom grupom.

Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li se cvekla može koristiti za poboljšanje funkcije mozga i smanjenje rizika od demencije među opštom populacijom.

Moguća prevencija protiv raka

Cvekla sadrži nekoliko jedinjenja koja se bore protiv raka, uključujući betain, ferulnu kiselinu, rutin, kaempferol i kafeinsku kiselinu. Iako je potrebno više istraživanja, studije su pokazale da ekstrakt cvekle može usporiti podelu i rast ćelija raka. Nekoliko drugih studija je otkrilo da veći nivo betaina u krvi može biti povezan sa manjim rizikom od razvoja raka.

Ipak, važno je napomenuti da je većina studija na ovu temu koristila izolovana jedinjenja, a ne cveklu. Zbog toga su potrebna dalja istraživanja o povezanosti cvekle i smanjenja rizika od raka.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram