Spisak za pijacu: Sad je trenutak da bustujete imunitet hranom – evo šta treba da kupite

Pijaca
Foto: Peter Erik Forsberg/Markets / Alamy / Profimedia

Proleće je vreme kada se sveže i lagano povrće vraća na pijace. Posle duge zime obilnih obroka, spremni smo za konzumiranje laganih namirnica.

Namirnice kojih u proleće ima u izobilju osvežavaju, regenerišu i detoksikuju. Prolećne ponude su jednostavne, ali podižu naš imunitet posle zime koja je obilovala jačom hranom.

Sezonske namirnice već godinama nisu moderna praksa. Imamo pristup jagodama tokom cele godine. Možemo sredinom januara da odemo u prodavnicu i kupimo kukuruz u klipu. To ne znači da su takva reenja najbolja za nas.

Sezonska hrana je i dalje puna nutrijenata koji su nam potrebnipiše Caliocoandtwine.com.

Hajde da pogledamo šta sve trenutno možemo naći na lokalnim pijacama i kakve benefite za organizam imaju sezonske namirnice.

Grašak

Foto:shutterstock

Grašak spada u visoko nutritivne namirnice, koje imaju mali broj kalorija, te pomaže kod regulisanja kilaže. Snažan je antioksidans, pun je važnih nutrijenata, uključujući vitamine A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, minerale kalijum, gvožđe, magnezijum i mangan.

Bogat je i belančevinama (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin). Ima brojne zdravstvene prednosti – jača imunološki sistem, štiti od Alchajmerove bolesti, artritisa i bronhitisa, reguliše nivo šećera u krvi, jača kosti i sprečava osteoporozu, čuva zdravlje srca i kardiovaskularni sistem.

Rotkvice

Foto:shutterstock

Rotkvice su jedan od najboljih izbora za dodatak prolećnoj trpezi. Odličan su izvor antioksidanasa kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola.

Bogate su vlaknima, folnom kiselinom, kalijumom, a osim toga sadrže i vrlo malo kalorija. Najveća prednost rotkvica je visok sadržaj vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija.

Spanać

Foto:shutterstock

Spanać je jedna od najhranljivijih namirnica i dobar je za naš organizam u svakom obliku, bilo da ga jedemo svežeg ili kuvanog.

Prirodni je izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma.

Praziluk

Foto:shutterstock

Sve vrste praziluka su hranljive, a smatra se da imaju veliki broj zdravstvenih prednosti.

Praziluk je pun hranljivih materija, što znači da ima malo kalorija, a mnogo vitamina i minerala. Jedna porcija kuvanog praziluka od 100 grama ima samo 31 kaloriju.

Praziluk je posebno bogat karotenoidima provitamina A, uključujući beta karoten.

Mladi luk

Foto: Bill Miller / Alamy / Alamy / Profimedia

Mladi luk je pravo zeleno blago u tanjiru. Ima znatne količine vitamina A i C, a naročito vitamina K, a sadrži i vitamin E, kompleks vitamina B, te razne minerale i elemente: kalijum, natrijum, kalcijum, gvožđe, sumpor, fosfor, magnezijum, hrom, selen, mangan. On ima antibakterijska svojstva, pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave.

Sremuš

Foto: Arturs Budkevics / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovaj vesnik proleća toliko je zdrav da ga, prema predanjima, traže i medvedi nakon što se probude iz zimskog sna kako bi pročistili organizam nakon dugog perioda hibernacije.

Sremuš je samonikla biljka bogata vitaminima A, B1, B2, niacinom, folnom kiselinom i vitaminom C kog ima 14 puta više nego limun.

Osim toga, sadrži i sumpor, magnezijum, mangan, gvožđe, bogat je i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, karotenom…

Mladi, sveži listovi idealni su za prolećno čišćenje organizma jer vezuju za sebe otrove i masnoće iz krvi, creva i želuca, a sadrže i 20 do 50 miligrama vitamina C, kao i karoten.

Kelj

Foto: GWI/Trevor Sims / Garden world images / Profimedia

Kelj je prava superhrana – jedna od najhranljivijih namirnica na svetu, što znači da sadrži moćan nutricionistički sastav.

Jedna porcija kelja zadovoljava više od 100 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, više od 200 odsto potreba za vitaminom A, i neverovatnih 700 odsto potreba za vitaminom K.

Takođe, sadrži i manje količine ključnih minerala, uključujući kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, gvožđe, bakar i fosfor. Takođe, nudi vitamine B grupe, važne za energiju i neke omega-3 masne kiseline na biljnoj bazi, kao i biljne proteine.

Rukola

Foto: Irina Kryvasheina / Alamy / Alamy / Profimedia

Rukola obiluje fitonutrijentima koji koriste zdravlju ljudskog organizma na mnogo načina.

Ova biljka sadrži retinol, vitamin B, vitamin C, vitamin K, tokoferol, askorbinsku kiselinu, magnezijum, kalcijum, gvožđe, kalijum, bakar, cink, selen, jod, natrijum. Rukola je dobar izvor kalcijuma i vitamina K. Poboljšava vid, jača kosti i mozak i odlična je u prevenciji demencije.

Blitva

Foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani koje ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.

Osim što čuva zdravlje ljudskog srca, blitva se brine o nivou šećera u krvi, čuva kosti, brine o sistemu za varenje i probavi.

Špargla

Foto: Shutterstock

Špargle spadaju u veoma stare lekovite biljke. Sastoje se od 93% vode, oko 2% proteina, oko 4% ugljenih hidrata i samo 0,2% masti i imaju samo 18 kalorija na 100 grama.

Posebno je dragocena zbog količine vitamina i minerala poput kalijuma (190 do 280 mg na 100 g), koji snižava krvni pritisak i važan je za funkcionisanje nerava.

Cvekla

Foto: Shutterstock

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno.

Cvekla sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, i izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama B12. Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre ali i leči prehladu.

Šargarepa

Foto: Shutterstock

Šargarepa ima niz zdravstvenih prednosti. Ova namirnica je odlična za mršavljenje i povezana sa nižim nivoom holesterola i poboljšanim zdravljem očiju.

Šargarepa je puna ugljenih hidrata i vlakana, a dobar je izvor i nekoliko vitamina i minerala, posebno biotina, kalijuma i vitamina A (iz beta karotena), K1 (filohinon) i B6.

Brokoli

Foto: Svyatoslav Lypynskyy / Alamy / Alamy / Profimedia

Brokoli je povrće bez koje je skoro nemoguće zamisliti zdravu i izbalansiru ishranu. Mnogi ipak nisu svesni koliko je ovo moćna namirnica za zdravlje. Brokoli sadrži dvostruko veću količinu vitamina C nego pomorandža.

Karfiol

Foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi smatraju karfiol jednom od najzdravijih namirnica i to sa dobrim razlogom. Bogat je fitonutrijentima, antiinflamatornim jedinjenjima i može pomoći u sprečavanju ili usporavanju bolesti srca, nervnog sistema, nekih oblika kancera, gojaznosti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram