Ova namirnica je puna gvožđa, daje energiju i jača imunitet, a retko kad je jedemo

džigerica
Foto: Maryna Iaroshenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Goveđa džigerica ima ozbiljnu nutritivnu snagu. Bogata je hranljivim materijama, i u njoj se uživalo vekovima u različitim kulturama širom sveta. Danas doživljava ponovni porast popularnosti zbog svog impresivnih pozitivnih efekata na zdravlje.

Goveđa džigerica ima ozbiljnu nutritivnu snagu. Bogata je hranljivim materijama i u njoj se uživalo vekovima u različitim kulturama širom sveta. Danas ponovo postaje popularna zbog svojih impresivnih pozitivnih efekata na zdravlje, mada je većina i dalje retko kad jede.

Goveđa jetra spada u iznutrice, ima snažan ukus i jaku teksturu i veliku koncentraciju vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija.

Porcija goveđe jetre (oko 85 grama) sadrži otprilike 160 kalorija, 4,5 grama ugljenih hidrata, isto toliko ukupno masti, 25 grama proteina, zatim natrijum, bakar, cink, selen, fosfor, gvožđe, kalijum, vitamine A, D i B6, B12.

Impresivan profil hranljivih sastojaka, kako prenosi portal draxe.com, dovodi do brojnih zdravstvenih koristi.

Povećava nivo energije

Veliki sadržaj vitamina B i gvožđa u goveđoj jetri podržava proizvodnju energije i bori se protiv umora. Tome doprinose riboflavin, pantotenska kiselina, niacin, folati, vitamin B6 i tiamin.

Gvožđe iz džigerice je od vitalnog značaja za transport kiseonika i proizvodnju energije, a goveđa džigerica je takođe bogata bakrom, koji pomaže u apsorpciji gvožđa.

Podrška imunitetu

Vitamin A, vitamini B i cink igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sistema. Cink se, na primer, smatra čuvarom imunološke funkcije i važan je za pravilno funkcionisanje imunoloških ćelija.

Proizvodnja crvenih krvnih zrnaca

Gvožđe i vitamini B su neophodni za zdravu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što sprečava anemiju. A pošto je jetra jedna od namirnica sa najviše vitamina B i gvožđa, nije iznenađenje da je ključna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Vitamin B12 je posebno potreban za funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca, a folati i gvožđe, između ostalih vitamina i minerala, to podržavaju.

Poboljšavanje kognitivnih funkcija

Holin u goveđoj jetri je važan za zdravlje mozga i može podržati pamćenje, učenje i raspoloženje. Jedna studija sprovedena na blago anemičnoj deci uzrasta od tri do devet godina u Egiptu ispitivala je efekat jedenja prženih ćufti od jetre na anemiju, nedostatak vitamina A i kognitivne funkcije. Jedna grupa dece je dobijala obroke od jetre tri puta nedeljno tokom 90 dana, dok kontrolna grupa nije.

Obrok od jetre povećao je unos gvožđa i vitamina A kod dece koja su ih uzimala, što je pozitivno uticalo i na poboljšanje kognitivnih funkcija.

Prednosti za trudnice

Sadržaj folata u goveđoj jetri je ključan za razvoj fetusa i sprečavanje urođenih mana. Ipak, trudnicama se savetuje da se konsultuju sa lekarima o količini unosa jetre, jer previše vitamina A nekada može izazvati probleme.

Vid, zubi, kosti…

Vitamin A iz goveđe jetre pozitivno će uticati na vid, imunološku funkciju i rast ćelija, a vitamin B12 je neophodan za proizvodnju energije, funkciju nervnog sistema i formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Bakar podržava funkciju enzima, oporavak tkiva i apsorpciju gvožđa.

Holin iz jetre će podržati zdravlje mozga, ćelijsku signalizaciju i metabolizam masti, dok će fosfor pomoći zdravlju zuba i kostiju.

Takođe se smatra da konzumacija goveđe jetre pomaže u detoksikaciji organizma i održavanju zdravlja jetre, a povoljan je i njen uticaj na kardiovaskularno zdravlje, poboljšanje krvnog pritiska i vaskularnog zdravlja, poboljšanje kvaliteta sperme i jajnih ćelija, a tu su i povećana izdržljivost organizma i smanjen rizik od raznih upala.

Rizici i neželjeni efekti

Uprkos prednostima, važno je biti svestan nekih potencijalnih nedostataka među kojima je veliki sadržaj vitamina A čiji preterani unos može biti toksičan, tako da je umerena potrošnja ključna, naročito kod trudnica.

Goveđa jetra ima relativno veliki nivo holesterola, pa osobe sa povišenim holesterolom treba da konzumiraju goveđu jetru umereno.

Takođe, goveđa jetra može da stupi u interakciju sa određenim lekovima, pa se savetuje konsultovanje sa lekarom pre nego što je konzumirate.

U svakom slučaju, goveđa jetra je laka za pripremu – od jednostavnog pečenja ili prženja sa lukom, do kuvanja i pravljenja namaza uz začine po izboru. Ako pak niste ljubitelj iznutrica ili gulaša i drugih jela od jetre, na tržištu postoje kapsule koje sadrže koncentrovanu jetru, ali ih koristite uz savet lekara, prenosi Danas.rs.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram