Spada među najzdravije grickalice, čuva štitnu, srce, mozak i kosti, ali ako preterate – posledice su nesagledive

Foto: Shutterstock

Poznati po tome što su odličan izvor selena, ali to nije sve.

Ako volite hrskave, slane grickalice, definitivno bi u svoju ishranu trebalo da dodate brazilske orahe. Osim što su jako ukusni, puni su hranljivih materija.

Pored toga što sadrže proteine, vlakna, niacin i vitamin B6, brazilski orasi u sebi imaju i gomilu minerala, uključujući magnezijum, kalijum i cink.

Brazilski orah je postao omiljena zdrava hrana širom sveta posebno zahvaljujući tome što u sebi sadrži veliku količinu selena – toliko da je još 2017. proglašen za „najmoćniji izvor selena u hrani„.

U stvari, samo jedan brazilski orah sadrži dovoljno selena da zadovolji vaše dnevne potrebe, kaže registrovana dijetetičarka nutricionistkinja Sara Skovran. Odraslim muškarcima i ženama je potrebno 55 mikrograma selena dnevno, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, a jedan brazilski orah sadrži neverovatnih 96 mikrograma, što je skoro duplo više od preporučene količine. A za šta nam je selen važan? Uključen je u niz funkcija, kao što su proizvodnja tiroidnih hormona i sinteza DNK.

Evo nutritivnog profila dva brazilska oraha:

66 kalorija

1 gram proteina

7 grama masti

1 gram ugljenih hidrata

1 gram vlakana

1 gram šećera

Selen je antioksidans. To znači da se ovaj mineral može boriti protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Slobodni radikali su molekuli koji u višku mogu oštetiti ćelije i izazvati oksidativni stres, što može dovesti do stanja kao što su rak, bolesti srca i dijabetes tipa 2. Međutim, antioksidansi deluju tako što menjaju slobodne radikale na takav način da oni postaju bezopasni. Štaviše, pošto antioksidansi sprečavaju oksidativni stres, oni takođe smanjuju i upale.

Ali selen u brazilskim orašastim plodovima ne deluje sam. Brazilski orasi sadrže vitamin E i supstance zvane fenoli, koji su antioksidansi. Vitamin E takođe podržava imunološku funkciju.

Pomažu štitastoj žlezdi

Selen u brazilskim orašastim plodovima takođe može promovisati zdravu funkciju štitne žlezde. Štitasta žlezda proizvodi tiroidne hormone, koji regulišu telesne funkcije kao što su metabolizam i menstruacija. Imajući to na umu, zdravlje štitne žlezde je ključno za sveukupno zdravlje, a selen u brazilskim orasima može pomoći.

Pomažu srcu

dijeta
Foto: Shutterstock

Brazilski orasi mogu da pomognu i zdravlju srca, što je delimično posledica toga što su bogati selenom. Kao što je gore pomenuto, oksidativni stres može doprineti srčanim oboljenjima, ali antioksidativna svojstva selena mogu pomoći u smanjenju rizika. Brazilski orasi takođe nude hranljive materije koje smanjuju visok holesterol u krvi i krvni pritisak, dva glavna faktora rizika od srčanih bolesti.

Jačaju kosti

Brazilski orasi sadrže malo kalcijuma, koji je neophodan za zdrave kosti, kao i magnezijuma. Štaviše, „selen u brazilskim orašastim plodovima aktivira enzime koji štite ćelije za izgradnju kostiju poznate kao osteoblasti“, kaže nutricionistkinja Megan Vong. Selen takođe pomaže da se smanji aktivnost osteoklasta, a to su ćelije koje rastvaraju kost.

Dobri su za zdravlje mozga

Prednosti brazilskog oraha proširuje se i na vaš mozak. Antioksidativni efekti selena mogu zaštititi moždane ćelije od oksidativnog oštećenja. Ovo je važno jer oksidativni stres može doprineti kognitivnom padu vezanom za starenje. Takođe može igrati ulogu u neurodegenerativnim bolestima, kao što je Alchajmerova bolest, pokazalo je jedno istraživanje iz 2019.

Važan oprez!

Pošto brazilski orasi imaju tako visok sadržaj selena, trebalo bi da izbegavate da ih redovno jedete, preporučuju lekari. To bi moglo dovesti do nakupljanja viška selena u telu, što bi rezultiralo trovanjem selenom. Rani znaci su metalni ukus u ustima, loš zadah, mučnina, dijareja, gubitak kose, lomljivost noktiju, osip na koži i umor.

Dakle, koliko je previše?

Maksimalna količina koju možete konzumirati u jednom danu bez negativnih nuspojava navodno je 400 mikrograma za odrasle muškarce i žene. To je oko četiri brazilska oraha, koji zajedno sadrže oko 384 mikrograma selena. U međuvremenu, istraživanja sugerišu da se toksičnost selena javlja kad se uzme oko 1.200 mikrograma – što je ekvivalentno jedenju 13 brazilskih oraha. U svetlu svega toga, preporučuje se da ne jedete više od dva brazilska oraha dnevno kako biste ostali u sigurnim granicama i istovremeno ubirali prednosti selena.

Takođe, moguće je da ćete biti alergični na brazilske orahe, koji su vrsta orašastih plodova, baš kao i bademi i indijski orasi, piše Shape.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram