Poslastica koja miriše na ljubav.
Sonja Lazukić je fotografkinja, gurmanka i jedna od naših omiljenih kuvarica, na Instagramu poznata kao @sonjasillyworld. Njen recept za jedan od najpopularnijih jesenjih kolača, cimet rolnice, osvojiće vas na prvi zalogaj. Kako sama Sonja kaže, ovo može biti jedna od onih poslastica koje ćete ostaviti u nasleđe svojoj deci i unucima, onaj neki nostalgični ukus i miris po kojem će oni jednog dana pamtiti svoje detinjstvo, baš kako su se njoj u sećanje urezale krofne baka Dušanke.
Ovo je Sonjin recept za cimet rolnice.
Sastojci:
390g brašna
120ml mleka, mlakog
120ml vode mlake
60 putera, sobne temperature
40g šećera
6g soli
3g suvog kvasca
Za premaz
80g šećera
60g putera, sobne temperature
malo cimeta
1 žumance za premaz pogačica
Priprema:
Sjedinite mleko i vodu u dubljoj posudi za mešanje testa. Dodajte im sve ostale sastojke i umesite mekano testo. Ukoliko bude bilo potrebe dodajte još malkice brašna i mesite sve dok testo prestane da se lepi za prste ili posudu. Ovako umešano testo ostavite da odmara 30 minuta. Nakon ovog vremena, razvucite testo u duži pravougaonik, otprilike 50cm dugačak i 30cm širok. Zamislite da smo podelili testo na 3 jednaka dela po dužoj strani. Na dva ova dela, premažite puter, pa preko njega pospite šećer i na kraju cimet.
Deo koji nismo premalazi, podignite i prebacite preko 1/3 testa, zatim i jedinu preostalu stranu, prebacite preko prethodno preklopljenog dela, tako da dobijemo oblik pisma. Istanjite još jednom sve oklagijom po dužoj strani. Oštrim nožem isecite testo na 10 jednakih delova po dužoj strani (svaki deo treba biti otprilike 3cm širok). Svaki do ovih delova presecite još jednom po sredini tako da samo sami vrh ostane spojen.
Umotajte rolnice kao na prikazanom videu, te ih ređajte u pleh za pečenje, obložen papirom za pečenje. Prekrijte ih providnom folijom i ostavite da nadođu oko 1h. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Svaku pogačicu premažite žumancem, pa stavite na pečenje. Peći oko 15 minuta ili dok vrh pogačice ne porumeni.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: