Somelijerski bonton – kako se pravilno kombinuju hrana i vino

hrana vino
Foto: Vasily Deyneka / Panthermedia / Profimedia

Uz koje meso i sir ide koje vino?

Da li ste znali da je čokolada jedna od retkih namirnica koje nikad ne bi trebalo da kombinujete s vinom, a da penušava vina zapravo idu uz skoro svako jelo?

„Vinoljupci su u večnoj potrazi za tim savršenstvom koga Francuzi nazivaju marijaž, a ono predstavlja trenutak kada se hrana i vino venčaju u našim ustima. Da bi se to dogodilo, neophodno je da se hrana i vino, kao pravi supružnici, dopunjuju i slažu, ali i da poštuju jedno drugo. Bez prevlasti i preuzimanja primata. Početak, kao svaki, trebalo bi da bude lepršav i elegantan. Lokalna hrana – lokalno vino. Uz laganu hranu ide i lagano vino, suvo, voćno i po mogućstvu mlado. Neko masnije meso ili ribu bi trebalo upariti sa robusnijim vinima, i to ne po svaku cenu crveno sa crvenim mesom, a belo sa belim mesom ili ribom. Instrukcije vinskih stručnjaka su da bi u toku jednog raskošnog obroka trebalo ići od belih ka crvenim, mladih ka starijim, laganijih ka punijim i od suvih ka slađim vinima. Ali ponekad atipična i smela kombinacija odnese pobedu i razbije sve stereotipe“, kazao je za Zadovoljnu Petar Vušurović, dugogodišnji novinar i urednik kojem su uža specijalnost vina, dobra hrana i putovanja i koji je svoja bogata znanja o vinu pretočio i u knjigu.

Foto: Vasily Deyneka / Panthermedia / Profimedia

S druge strane, svetski eksperti ističu da ćemo najbolje arome belog vina osetiti ako ga spojimo sa lakšom hranom kao što su zeleno povrće i riba – koju pak ne bi trebalo da kombinujemo s crvenim vinom.

Zanimljivo je da sa penušavim vinom ne možete pogrešiti jer se ono slaže sa skoro svom hranom, pa tako možete da bocnete dimljeni kačkavalj i pršutu i zalijete prosekom. A ako ne želite da tu rapsodiju ukusa pokvarite – ne uzimajte čokoladu.

Grafika:Nova.rs/Shutterstock

Naime, čokolada je jedna od retkih namirnica koje ne bi trebalo da se kombinuju s vinom.  Uprkos uobičajenoj zabludi da su crveno vino i čokolada najbolji prijatelji, ovo sljubljivanje je teško izvesti. Ispostavlja se da gorki tanini u čokoladi reaguju sa gorkim taninima u vinu i onda taj spoj na kraju ima gorak i kiselkast ukus, piše winefoly.com.

Takođe, znalci izdvajaju jednostavne smernice uz koje ćete izvući najbolje iz zavodljivog spoja hrane i vina.

Lakša hrana sa lakšim vinom

Lakša hrana, obično ona sa nižim sadržajem masti, ide sa laganijim vinima, a ona teža, jača hrana sa jakim vinima. Laganu hranu poput piletine ili ćuretine i ribe sjajno dopunjuju delikatnija vina. Dok je belo vino instinktivni izbor, svetla crvena sa niskim sadržajem tanina su takođe prava poslastica u ovom slučaju, piše montalto.com.

Kozice i šardone spadaju u srednju kategoriju što se tiče težine i bogatog su ukusa, tako da se međusobno dopunjuju.

A za težu hranu, kao što je pečeno crveno meso, potrebna su vina punog tela, kao što je širaz.

Uskladite intenzitet ukusa i karakter

Slični ukusi hrane i vina se dopunjuju. Na primer, riba sa sosom od limuna i pino gri imaju arome citrusa i dobro idu zajedno. Uskladite blagu hranu sa blagim vinima, a jaču hranu punu aroma sa punim vinima. Na primer, uparite odrezak sa začinjenim, smelim širazom. A sočnu piletinu u krem sosu sa bogatim šardoneom.

Ne zaboravite na kiselost

Vina sa više kiseline, kao što je mladi rizling, često se piju uz masnu hranu kao što su indijski kari ili bogati puterasti sosovi. Ako jedete kiselije jelo – poput salate sa prelivom od sirćeta – uz njega naručite suvi pino gri. Vina iz hladnije klime imaće više kiselosti od vina iz toplih krajeva. I ne zaboravite, bogati kremasti sosovi obično ne idu uz kisela vina poput penušavih. To bi bilo kao kada biste iscedili limunov sok u šolju mleka – da li biste ga popili?

Pazite na miks soli i tanina

Kisela vina pomažu u balansiranju slanih ukusa. Na primer, čuveni sovinjon blank pravi balans sa slanim maslinama i feta sirom. Ali slana hrana postaje još bolja i uz nagoveštaj slatkoće. Razmislite o tome kada jedete šunku i dinju. Preukusno, zar ne? Isto se može postići i sa vinom: sotern, slatko vino iz regiona Bordo, poznato je da se slaže sa slanim rokfor sirom, ali svako blago slatko vino kao što je pino gri iz hladne klime dobro dođe. Pazite, međutim, na so – može se loše sudariti sa taninom, pa izbegavajte kaberne sovinjon i širaz. Da bi suvo vino dobro išlo sa slanom hranom, potražite nešto sa niskim sadržajem tanina i kiselije. Dobar šardone lepo se slaže sa polutvrdim i tvrdim sirom.

Omekšajte gorke tanine bogatijom hranom

Tanini se kriju u kori grožđa, ali i u drvenim buradima u kojima vino odležava. Ukus tanina je sličan ukusu koji biste osetili ako biste sisali kesicu čaja. Taj ukus je ono što pomaže da se nepce očisti od bogatog obroka, zbog čega se kaberne sovinjon i širaz tako dobro slažu sa šniclama.

Slatko vino – slatka hrana

Opšte pravilo je da se vino posluži bar isto toliko slatko ili slađe od hrane koja se servira. Slatka hrana čini da suvo vino bude previše kiselo. Slatka vina sa dobrim nivoom kiselosti, kao što je sotern, savršena su za bogatu hranu kao što je pate. Kiselost će preseći masnoću u pateu, a slatkoća vina će upotpuniti bogatstvo ove namirnice. Slatkoća takođe uravnotežuje so, zbog čega su slatka vina klasični pratioci plavih sireva.

Začinjenoj hrani treba začinjeno vino

Slađa vina nude olakšanje od začinjene hrane. Jaki začini, kao što su ljute čili papričice u tajlandskoj ili indijskoj hrani, mogu se sudariti i uništiti ukuse vina. U većini ovih slučajeva vino nije idealna stvar za piće. Međutim, ako volite vino, razmislite o nečemu začinjenom i slatkom, kao što je rizling.

Uparivanje sa sosom

Pokušajte da uparite vino sa sosom tako što ćete, recimo, upariti delikatne sosove od citrusa sa sovinjon blankom i šardoneom. Probajte sosove od pečuraka sa šardoneom i uparite crveni i mesni sos sa širazom. A ako nema sosa, samo uskladite svoje vino sa mesom, ribom ili živinskim mesom.

Na kraju ne treba zaboraviti da je uparivanje hrane i vina subjektivno. Tačno je da postoje smernice za sljubljivanje hrane i vina, ali to nisu stroga pravila – kombinujte ono što volite i nećete pogrešiti.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram