Šta se događa u telu kad jedemo crnu čokoladu

crna čokolada
Foto: Mike Kemp / Tetra Images / Profimedia

Prema novoj studiji objavljenoj u magazinu Nutritional Biochemistry, tamna čokolada može biti iznenađujuće dobra za vas.

U kontrolnoj studiji koja je uključivala odrasle ljude otkriveno je kako crna čokolada koja sadrži 85 odsto kakaoa je povezana s boljim raspoloženjem i boljom probavom.

Učesnici studije su bili podeljeni u dve grupe, jedna je jela tamnu čokoladu s 70 odsto kakaoa, a druga sa 85 odsto, te su je konzumirali svaki dan tri sedmice. Na kraju ispitivanja rezultati su pregledani na osnovu PANAS rasporeda (pozitivan i negativan uticaj), koji je uspeo da prati emocije učesnika. Kod druge grupe je primećen znatan pad negativnog uticaja u poređenju s prvom grupom.

Naučnici su otišli i korak dalje, te proučili kako su promene u raspoloženju povezane s crevnom mikrobflorom. Zdravlje probave i mentalno zdravlje su u brojnim studijama povezane, a prema pisanju Harvard Healtha, konzumiranje hrane koja sadrži hemijske aditive i procesuirana je uticaj na creva je negativan, a povećava se rizik od razvoja bolesti i lošeg raspoloženja. Studije su potvrdile i kako zdrava ishrana i prevencija depresije deluju protivupalno, piše N1.ba.

Kako biste održali probavu zdravom, ishrana se mora sastojati od probiotika i prebiotika. Prebiotici su zapravo hrana za probiotike – dobre bakterije. Prebiotici su neprobavljivi ugljeni hidrati i uz probiotike nam pomažu da održimo zdravlje probavnog sistema. Da nahranite svoje dobre bakterije, u ishranu uvrstite namirnice poput pasulja, graška, boranije, banana, bobičastog voća, belog luka, špargle, ovsenih pahuljica…

Crna čokolada služi kao prebiotik u crevima jer sadrži vlakna. Prema pisanju stručnjaka, ona koja ima između 70 i 85 odsto kakaoa sadrži u maloj količini oko 11 grama vlakana. Što je više kakaoa u čokoladi, ona ima više vlakana.

Dakle istina je, jedite crnu čokoladu ako ste loše volje i sigurno ćete se osećati bolje.

BPNUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram