Šokantno otkriće naučnika o fastingu i autofagiji

RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Otkrili istraživači.

Praktikujete fasting? Uključivanje u trendi metodu mršavljenja koju hvale slavne ličnosti poput Dženifer Aniston, Kortni Kardašijan i Gvinet Paltrou menja način na koji mozak radi, pokazuje nova studija.

Istraživači s Instituta za upravljanje zdravljem u Pekingu otkrili su da povremena restrikcija energije (IER) može da dovede do drastične promene crevne flore i aktivnosti mozga, s pozitivnim i negativnim efektima.

Ova dijeta uključuje smenu dana posta s danima normalne ishrane. Učesnici studije izgubili su u proseku oko 7 kg u razdoblju od dva meseca. Isprekidani post je više puta kritikovan zbog svojih navodnih rizika, od dijabetesa tipa 2 do povećanog rizika od smrti. U pomenutom istraživanju, nakon što je IER deo studije završen, učesnici su demonstrirali smanjenje aktivnosti regija mozga koje su uključene u regulisanje apetita i zavisnosti.

Takođe je dokazano povećanje obilja određenih crevnih bakterija koje mogu da pomognu kod pažnje, emocija i učenja.

„Dokazali smo da fasting menja funkcionisanje mozga i crevnog mikrobioma. Uočene promene u mikrobiomu creva i u aktivnostima u regijama mozga koje su povezane sa zavisnošću  tokom i nakon gubitka težine kroz autofagiju vrlo su dinamične i vremenom postaju sve više povezane“, objasnio je dr Kuiang Zeng.

Rezultati su postignuti proučavanjem uzoraka stolice 25 Kineza i Kineskinja na fastingu. Učesnici su prvo prošli kroz 32-dnevnu ‘fazu visoko kontrolisanog posta’, u kojoj su jeli obroke koje je pripremio dijetetičar prilagođen njihovim potrebama.

Nakon toga, proveli su 30 dana u takozvanoj „fazi nisko kontrolisanog posta“ – u kojoj im je bilo dozvoljeno više sopstvenih izbora.

Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Nedavno objavljena studija u Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, takođe sugeriše da ova metoda mršavljenja može da pomogne u smanjenju problema povezanih s gojaznošću kao što su hipertenzija, hiperlipidemija i disfunkcija jetre.

Međutim, primećene su neke negativne nuspojave, posebno na izvršnu funkciju, što bi uticalo na našu želju za mršavljenjem.

„Zdrav, uravnotežen crevni mikrobiom ključan je za energetsku homeostazu i održavanje normalne telesne težine. Nasuprot tome, abnormalni crevni mikrobiom može da promeni naše navike u ishrani utičući na određena područja mozga koja imaju uticaj na zavisnosti“, rekao je dr Jongli Li iz odeljenja za zdravstveni menadžment.

„Sledeće pitanje na koje treba odgovoriti je precizan mehanizam kojim crevni mikrobiom i mozak međusobno komuniciraju kod gojaznih ljudi, uključujući proces mršavljenja“, dodao je dr Liming Vang s Instituta za mikrobiologiju u Pekingu, piše Nypost.com.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram