Jedini vid autofagije od kog bismo svi bili mršaviji i zdraviji

Foto: charlie ercilla / Alamy / Alamy / Profimedia

Post koji svi možemo da praktikujemo.

„Najzdraviji post je noćni post“, kaže nutricionistkinja Džulija Fare koja dodaje kako je to zdrav post koji svako treba da praktikuje.

Pre nego što se odlučimo za ovaj vid autofagije, važno je razlikovati ovu vrstu posta od takozvanog „povremenog“.

Noćni post je period u kom ne jedemo koristeći noćni odmor. Ne radi se o preskakanju obroka, već o vremenu između kraja večere i doručka. Povremeni post se, s druge strane, odnosi na praksu koja se sastoji od najmanje 13 sati bez jela i može se primeniti u bilo koje doba dana.

„Najveća razlika je u tome što gladovanje preko noći nema kontraindikacija, dok povremeni post – koji je obično između 13 i 16 sati nije pogodan za sve“, objašnjava nutricionistkinja.

U nastavku, Džulija otkriva zašto je noćni post praksa koju svi treba da sledimo, čak i ako to uključuje neke poteškoće.

Prednosti gladovanja preko noći

Autofagija
Foto: Daniel Hambury / Evening Standa / Eyevine / Profimedia

Pre nekoliko godina, španska glumica i manekenka Elsa Pataki otkrila je da se njen najbolji trik za lepotu sastoji u tome da večera rano, oko šest uveče.

Naravno, uz trenutne ritmove života, može biti gotovo nemoguće sesti za sto u to vreme, ali pokušaj da se predvidi vreme večere je neophodno.

„Dok spavamo, telo obavlja nekoliko funkcija, kao što je regeneracija ćelija. Kod dece, na primer, rast se dešava dok spavaju. Da bi se ove funkcije pravilno odvijale, sistem za varenje mora biti u mirovanju, a ne uključen u varenje. Zato je idealan noćni post od 12 sati za sve uzraste“, kaže nutricionistkinja.

Činjenica da je 12 sati bez hrane zdravo ne znači da to morate učiniti po svaku cenu, posebno ako utiče na vas emocionalno i izaziva nelagodnost, razdražljivost ili loše raspoloženje.

„Nekim ljudima to će biti lako, drugima ne. Međutim, ova praksa ne bi trebalo da ima negativan uticaj na emocionalnom nivou. Na primer, ako patimo od anksioznosti u vezi sa hranom ili smo skloni noćnom prejedanju, problem na koji treba da se fokusiramo nije 12-časovni post – moramo da radimo na svom odnosu sa hranom, pokušavajući da razumemo uzroke ovog poremećaja u ishrani“, upozorava nutricionistkinja.

Nekoliko saveta za početak

Večerajte ranije nego inače, a ako večeru nije moguće napraviti unapred, nutricionistkinja savetuje odlaganje doručka.

„Nakon buđenja, možemo da popijemo kafu, čaj ili biljni čaj, jasno bez mleka ili šećera, i da jedemo kasnije. Vežbajte takozvano ‘serijsko kuvanje’, metod organizovanja obroka koji podrazumeva kuvanje samo jednom nedeljno, a zatim se hrana čuva u frižideru ili zamrzivaču. Na ovaj način imate na raspolaganju nekoliko osnovnih namirnica kao što su pirinač, kinoa i pečeno povrće, što vam omogućava da smanjite vreme potrebno za pripremu večere“, kaže nutricionista.

Ako kada rano večerate ogladnite pre spavanja, Fare preporučuje da pomerite vreme za spavanje ili da popijete topli napitak, kao što je čaj bez šećera, koji ne menja i ne prekida vaš post, prenosi Vogue.it.

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram