Mineral koji pomaže u mršavljenju, ali većina ga ne unosi dovoljno

mršavljenje jod
Foto: Mega / The Mega Agency / Profimedia

U cemu je caka?

Gubitak težine i održavanje zdravog načina života može biti lakši uz nekoliko jednostavnih metoda. Jedna od njih je uzimanje suplemenata kako biste održali metabolizam na pravom putu. Pošto nedostatak joda može da sabotira vaš put do željene kilaže i opšte zdravlje, upotreba joda za gubitak težine može biti odličan način.

Jod je ključan za pravilno funkcionisanje našeg tela, posebno za funkciju štitne žlezde. Problem je što ga možemo dobiti samo iz spoljnih izvora. Obično bi uravnotežena ishrana obezbedila neophodnu količinu jer postoji mnogo namirnica sa visokim sadržajem joda. Međutim, ako otkrijete da to nije dovoljno, možete povećati dnevni unos joda suplementima.

Prednosti joda

Kada pomislimo na jod, kuhinjska so nam verovatno prva pada na pamet. Međutim, uzimanje joda za mršavljenje nije dobro poznat koncept. Znamo da ljudi uzimaju jod za štitnu žlezdu.

Naime, jod prvenstveno nije namenjen za mršavljenje. Njegova svrha je da održava pravilno funkcionisanje vašeg imunološkog sistema i štitne žlezde.

I onda kako jod pomaže u gubitku težine?

To je zapravo sekundarni efekat regulacije štitne žlezde. Ako vaša štitna žlezda radi dobro, poboljšaće se i vaš metabolizam. Ako rešite eventualni manjak joda u telu, to će vam pomoći da dobijete očekivane rezultate. Na primer, ako niste izgubili težinu uprkos dijeti, a krivac je manjak joda, ishrana bogata njim ili suplementi mogu to da poprave. U suštini, odgovor na pitanje da li jod podstiče gubitak težine je – da, ako je razlog za teže skidanje kilograma problem sa štitnom žlezdom ili nizak nivo joda u vašem telu.

Ali pre nego što bilo šta preduzmete, treba prvo da se uverite da zaista imate nedostatak joda jer previše ovog minerala može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, posebno sa štitnom žlezdom. Zato prvo obavezno razgovarajte sa svojim lekarom, pišu na sajtu broccollisucks.com.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram