Koje je zvanično najbolje detoks piće

Mamurluk
Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Antioksidanti su prirodni sastojci koji naše telo čuvaju od takozvanih slobodnih radikala, štetnih materija koje vremenom uništavaju naše ćelije i tako izazivaju bolesti. Antioksidanata ima u raznim vrstama voća i povrća, a posebno je njima bogat - sok od nara.

Usled otrova kojima smo svakodnevno izloženi, naše ćelije se oštećuju i vremenom slabe, što vodi raznim zdravstvenim problemima. Zato je važno šta unosimo u sebe, tj. da li namirnice koje jedemo sadrže antioksidante, pa mogu da čiste organizam od opasnih materija. U svemu tome izdvaja se sok od nara, voća koje obiluje dragocenim antioksidantima zbog čega ga zovu supervoćem.

Nar nam je na savkom koraku baš u ovo zimsko doba, pa to treba iskoristiti, posebno blagodeti soka od nara.

sok od nara
Foto: Vastram / Alamy / Alamy / Profimedia

Naime, podaci kažu da 700 mg antioksidanta polifenola ima u oko 200 ml soka od nara. A to je znatno više od pića poznatih po aktioksidantima kao što su crveno vino, sok od grejpa, borovnice i zelenog čaja. Tačnije, sok od nara ima tri puta više antioksidanata od zelenog čaja.

Važno je znati i da različiti delovi neke voće sadrže različite vrste antioksidanata. Tako su crvena zrnca nara puna antocijanina, a bela opna ima elagitanin.

Zato je najbolja opcija sveže ceđen sok nara – i od zrna i od opne.

Pritom, on sadrži jedinstvene polifenole koji štite od razgradnje azotnog oksida u telu. Telo onda bolje dobija kiseonik i hranljive materije, a to posebno dobro dođe onima koji vežbaju.

Odličan izvor kalijuma

Osim što je sjajan detoks za telo jer je bogat antioksidantima, sok od nara je i sjajan izvor kalijuma, koji je bitan za naše mišiće. Zapravo 200 ml soka od nara ima kalijuma kao jedna srednja banana, pišu na sajtu eatthis.

Takođe, ovaj sok je i dobra prevencija za mnoge opake bolesti, a i odličan je čuvar imuniteta jer predupređuje upale u organizmu.

Studije su pokazale i da se sok od nara vrlo dobro pokazao i u borbi protiv virusa i infekcija, ali i u snižavanju visokog krvnog pritiska. Vrlo je važno i što istraživanja pokazuju da sok od nara odlilčno deluje na našu cirkulaciju jer su od njega arterije i krvni sudovi prohodniji, te se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sok od nara dobar i za varenje

Nar je dobar i za naš metabolizam, te se redovno preporučuje onima koji imaju problema sa varenjem.

Zanimljivo je da nar deluje dobro i na naše pamćenje, odnosno popravlja našu sposobnost da usvajamo nova znanja i čuvamo ih.

I jasno je da je razloga za ispijanje soka od ovog voća zaista dovoljno.

Ipak, ako ga kupujete, vrlo je važno da gledate da nema dodatih šećera, zaslađivača, konzervansa.

Naravno, najbolja opcija je da sami napravite sok od nara.

Za početak, gledajte da odabrete zrele plodove kako bi vaš sok bio ukusan. Znajte i da će količina soka koju ćete dobiti okvirno biti polovina utrošnih voćki.

Da biste sami lako napravili ovaj dragocen sok, uzmite jednu srednju činiju s vodom i nar presečen napola ili na četvrt čistite u toj vodi, tj. odvajajte zrna i opnu. Tako se nećete isprljati ni uflekati kuhinju.

Onda opnu i zrna stavite u sokovnik ili blender i dobićete svoju dnevnu detoks dozu.

BONUS VIDEO: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram