Sočni kolač na čaše s komadićima čokolade koji nam je obeležio detinjstvo

Foto: Shutterstock

Kolač s jogurtom je preživeo do danas zbog njegovog fantastičnog ukusa uz koji sjajno idu brojni dodaci - voće, orašasti plodovi ili, kao u ovom receptu - čokolada. Još jedan plus - sprema se brzo i lako.

Kolač od jogurta ili „gâteau au yaourt“ francuska je izmišljotina iz posleratnih vremena kada su sastojci poput jaja i putera bili pravi luksuz i bilo ih je teško nabaviti, pa su domaćice morale biti vrlo kreativne kao bi obradovale svoje porodice nečim ukusnim i slatkim. Jogurt je bio jeftina namirnica, česta u francuskim domaćinstvima, a u ovom je periodu postao i glavni sastojak za kolače.

Tajna zbog koje je kolač od jogurta preživeo i u vremenima kada su „prave“ namirnice za kolače opet dostupne, sigurno leži u njegovom nežnom ukusu uz koji sjajno idu brojni dodaci – voće, orašasti plodovi ili, kao u ovom receptu – čokolada i, naravno, jednostavnoj i prilično brzoj pripremi.

Ništa bez čaše od jogurta

Foto: Shutterstock

Za kolač od jogurta trebaće vam samo nekoliko svakodnevnih sastojaka, a vaga vam ne treba jer će vam čašica od jogurta poslužiti kao posuda za merenje. Sastojci se umute u testo koje se izlije i peče dok ne dobije lepu boju, a do uživanja u ovom klasiku iz detinjstva deli vas tek 30 do 35 minuta, računajući pečenje. Uživajte!

Sastojci za kolač od jogurta „na čaše“:

1 čaša jogurta

1/2 čaše ulja

2 velika jaja

1 čaša šećera

1 kašičica ekstrakta vanile ili 2 kašičice vanilin-šećera

2 čaše brašna

2,5 kašičice praška za pecivo

1 prstohvat soli

pola čaše komadića čokolade

Priprema kolača od jogurta „na čaše“:

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Namastite okrugli kalup za tortu prečnika 23 centimetra.

Sipajte jogurt u posudu za mešanje. Posudicom za jogurt izmerite ulje i dodajte u jogurt. Stavite sa strane.

Isperite posudu za jogurt i osušite je.

Dodajte jaja, šećer i ekstrakt vanile u smesu jogurta i ulja. Mešajte dok se ne sjedini. Dodajte brašno, prašak za pecivo i so i ponovno mešajte dok se ne sjedini. Dobićete gusto testo.

Ubacite komadiće čokolade i kratko promešajte.

Testo izlijte u pripremljeni kalup i zagladite gornjom stranom kašike ili silikonskom lopaticom.

Pecite 25 do 30 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, piše Pun kufer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram