Sir iz naših krajeva drugi na listi najboljih na svetu

njeguški sir
Foto:Shutterstock

Ispred je samo čuveni sir sa Sardinije.

Prestižni TasteAtlas, svetski atlas hrane, nedavno je objavio listu najboljih ovčijih sireva na svetu. Na prvom mestu nalazi se fiore sardo, dimljeni polutvrdi sir sa Sardinije, a na drugom njeguški sir. Ovaj nadaleko čuveni sir ima ocenu 4,8 od mogućih 5.

„Njeguški sir je crnogorski punomasni tvrdi sir proizveden od ovčijeg mleka. ‚Skuta‘ se prvo stavlja u gazu, zatim u kalup za sir, a na kraju se pritisne drvenom daskom koja je prekrivena kamenom. Posle jednog dana sir se posoli i stavi u drvenu posudu na dva dana, a zatim se ostavi da odleži najmanje četiri nedelje dok sir ne bude spreman za konzumaciju. Krajnji proizvod ima zlatnožutu koru i mlečno-kiseli, slani ukus“, opisao je TasteAtlas.

Ovaj sir dolazi iz okoline Cetinja, iz sela Njeguši, po kom i nosi ime. Najbolje je da se čuva u senci na prozračnom mestu do tri meseca pre degustacije. Izvestan je zbog bogatog ukusa punog mlečne masti. Posebnu aromu siru daje drvena kaca u kojoj se čuva, alli i lokalitet – živopisno planinsko selo na obroncima planine Lovćen iznad Kotora. Njeguši su poznati kao rodno mesto dinastije Petrović, koja je vladala Crnom Gorom od 1696. do 1918. godine.

Njeguši su oduvek bili čuveni po mlečnim proizvodima i mesu. Čuveni njeguški sir prodavao se u Kotoru, Dalmaciji, Trstu i Veneciji, od Marseja do Malte. Odatle je nadaleko poznata i njeguška pršuta.

Sa nadmorskom visinom od oko 900 metara i blizinom mora, Njeguši su prava vazdušna banja gde se ukrštaju dve klime. To je skoro netaknuta oblast bez ikakve industrije, koja je i odlična podloga za dugu tradiciju pravljenja sireva.

Pravi njeguški sir se proizvodi samo u ovom delu zemlje.

Kvalitet i iskustvo, prenošeni sa generacije na generaciju, učinili su da ovaj mlečni proizvod postane nezaobilazan deo svakog obroka u crnogorskoj porodici, a osvojio je i mnoge širom sveta.

BONUS VIDEO: Najskuplji med na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram