Set joga vežbi za najbolje jutarnje istezanje

Fitnes i ishrana 03. avg 202108:10 > 08:30
joga
Foto:Privatna arhiva

Jutarnje istezanje je odličan način da podignete energiju I razbudite telo, a joga instruktorka Jelena Bilcar za Zadovoljnu preporučuje set vežbi koje treba praktikovati na početku dana.

Nije potrebno dublje poznavanje joge, da bi se osetio pozitivan efekat ovih vežbi. Bilcar je opisala kako se pravilno izvodi svaka od njih, uz napomenu da se u svakom položaju treba zadržati nekoliko udaha i izdaha, osvestiti disanje i mesta na kojima se telo isteže.

Istezanje nogu, zadnje lože, kičmenog stuba

Sednemo I pružimo noge ispred sebe. Ispravimo kičmeni stub I noge u kolenima, nožne prste povučemo ka telu I sa izdahom klizimo rukama napred. Probamo da dohvatimo nožne prste.

“Štipaljka”

Foto:Privatna arhiva

I dalje sedimo. Udah u položaju, sa izdahom klizimo rukama ka stopalima, grudima idemo ka butinama koliko možemo, opustimo glavu, vrat, podlaktice.

Bočno izvijanje

Foto:Privatna arhiva

Ispružimo levu nogu, petu desne smestimo u središnji deo tela, s udahom klizimo levom rukom ka skočnom zglobu leve noge pa sa izdahom idemo desnom rukom preko glave ka levom stopali, pratimo bočno istezanje.

Istezanje mišića nogu

Foto:Privatna arhiva

Legnemo na leđa, ispravimo se. Udah u položaju, s izdahom podižemo nogu na 90 stepeni ili koliko možemo, noga ispravljena u kolenu. Dišemo u položaju nekoliko sekundi.

Otvaranje kukova

Foto:Privatna arhiva

Ležimo. Udah u položaju. Sa izdahom podižemo nogu na 90 stepeni, udah, pa s izdahom stavljamo stopalo u preponu leve noge, a kolenom desne idemo ka podu koliko možemo.

Istezanje kvadricepsa

Foto:Privatna arhiva

Isto kao prethodna, samo sa izdahom idemo desnim stopalom ka desnoj sedalnoj polovini, a kolenom probamo da idemo ka podu I da ga spustimo pored levog kolena.

Istezanje nogu i ruku

Foto:Privatna arhiva

Zauzmemo veći raskoračni stav, sa udahom spustimo desni dlan na pod u sredinu, a sa izdahom podižemo levu ruku gore.