Šta je "penny" sendvič?
Svaki dan od svoje pete godine života, što je 91 godina ukupno, kraljica Elizabeta jela je takozvani penny sendvič. Pravio se od svega tri sastojka – hleba, džema od jagoda i maslaca. I to ne bilo kakvog džema – već domaćeg koji se kuvao od škotskih jagoda iz vrtova u njenom dvorcu Balmoral, u kom je i umrla.
Ime je dobio zbog toga što je bio veličine starog engleskog penija. Kraljica nije bila veliki gurman, ali imala je listu hrane koju je jako voljela. Šta tačno, pogledajte u nastavku.
Kajgana
Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah, kaže stara izreka. Ipak, čini se da britanska kraljica nije volela kraljevski, već vrlo jednostavan doručak. Kajgana, žitarice s hladnim mlekom ili dimljeni losos bila su tri jela koja je rado i često jela za doručak.
Čajni kolačići
Ali pre doručka prva je na redu bila šoljica Earl Grey čaja s čajnim kolačićima, to jest keksićima.
#related-news_0
Kokteli s džinom
Kraljica je voljela da popije piće pre ručka, a preferirala je džin i Dubonnet (aperitiv od crnog vina) s kriškom limuna i puno leda.
Čokoladna torta
Čokolada je bila jedan od kraljičinih najdražih sastojaka u desertima, a često je upravo čokoladna torta bila zvezda na kraljevskim popodnevnim čajankama.
Riba
Kraljica je, kada bi večerala sama, volela da jede ribu s povrćem i salatom. Nije bila ljubiteljka krompira, pirinča i testenine, a lagana riba s povrćem bila joj je idealan obrok.
Mango
Kraljica Elizabeta je zaista uživala u ovoj tropskoj voćki i uvek je bilo zaliha u njenom frižideru. Čak je, tvrdi njen bivši kuvar, uvek zahtevala da zna kakvo je stanje s mangom – koliko ga još ima i treba li da se naruči nova tura, piše index.hr.
Sendviči s čajem
Tradicionalno se u Velikoj Britaniji uz popodnevni čaj služe maleni zalogaji, slani i slatki. Od slatkog su to često brze pogačice koje se pune džemom i pavlakom, a slani zalogaji uvek su sendviči s raznim punjenjima.
U pitanju su precizno napravljenim mini sendviči s krem-sirom, dimljenim lososom, krastavcima, najfinijim šunkama, mekim sirevima, smokvama i sličnim divnim kombinacijama. Zvuči primamljivo, zar ne?
Mus od čokolade
Jedan od kraljičinih najdražih deserata bio je mus od čokolade. Tanjiri bi se uvek u kuhinju vraćali čisti kad bi za desert bio poslužen mus, tvrde ljudi koji su godinama kuvali za britansku kraljicu.
Goveđe rolnice
Kraljevski kuvar Čarls Melis kaže kako je jedno od jela koje se često posluživalo, a najčešće kada su kod Elizabete dolazili gosti – goveđe rolnice, uvek u nekom sosu.
BONUS VIDEO: Mafini sa komadićima čokolade
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: