Sedam najgorih namirnica koje često jedemo za doručak

Foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Zovu ga najvažnijim obrokom u danu, a mnogi često greše pri izboru namirnica za doručak. Pogledajte kojih je to sedam najčešćih grešaka na našem "jutarnjem" stolu i pažljivo birajte čime ćete započeti dan.

Pahuljice

Iako se često smatra drukčije, pahuljice nisu hranjiv izbor za jutarnji obrok. Zbog natpisa na ambalažama poput „sadrži cele žitarice“ ili „izvor vitamina A i gvožđa“, lako je dobiti pogrešan dojam o tome što se nalazi u kutiji. Procesuiranjem pod visokom temperaturom i pritiskom žitarice se pretvaraju u sitne pahuljice kako bi mogle da se jedu bez prethodnog kuvanja, a time se uništavaju blagotvorni sastojci, prenosi Pun kufer.

Žitarice za doručak su loše i zbog dodataka koje sadrže. Kako bi bile ukusnije, dodaju se aditivi, kao i gomila šećera. Kod velikog broja pahuljica šećer je treći po redu na popisu sastojaka, a od njega često dolazi i većina kalorija. Kad se sve zbroji, mnogi slatkoljupci unesu manje kalorija pojedu li keks nego „zdrave“ žitarice.

Palačinke

Palačinke sadrže više proteina od običnih peciva, ali to ih ne čini dobrim izborom za doručak prvenstveno zbog dodataka poput marmelada ili čokoladnih namaza.

Pročitaj i:

Hleb i maslac ili margarin

Tost s margarinom može izgledati kao dobar izbor za doručak jer ne sadrži šećer. No brašno je u većini vrsta hlebova rafinirano, a hleb u kombinaciji s masnoćom osigurava malo hranjivih sastojaka i siromašan je vlaknima. Zbog visokog glikemijskog indeksa (koristi se za određivanje koliko brzo pojedina hrana podiže nivo glukoze) brzo povećava nivo  šećera u krvi. Zbog toga ćete brzo ogladneti. Maslac se dobija iz mleka, ali margarin se proizvodi industrijski. Ne preporučuje se zbog transmasnih kiselina koje sadrži i štetne „hemije“.

Mafini

Kolačići koji se prave od rafiniranog brašna, biljnih ulja, jaja i šećera nikako nisu zdrav izbor. Jedini zdravi sastojak u njima su jaja. Oni koji se prodaju u pekarama i radnjama često su preveliki, a čokolada ili sušeno voće dodatno povećavaju broj kalorija. Od zdravog brašna, voća i bez dodavanja šećera mogu se napraviti dobre domaće varijante, ali kupovne se nikako ne preporučuju.

Voćni sok

Kupovni sokovi neki su od najgorih izbora koje možete napraviti ako pokušavate da izbegnete glad, gojenje i hronične bolesti. Mogu sadržati vrlo malo voćnog soka i previše šećera ili kukuruznog sirupa. Nakon što popijemo sok, šećer u krvi brzo raste jer nema masti ili vlakana za usporavanje apsorpcije. Zbog toga se brzo osećamo umorno, slabo i gladno.

Energetske pločice

Kupovna granola i energetske pločice najčešće nisu ništa bolje od drugih čokoladica. Neprocesuirana zob obiluje vlaknima, ali kupovne pločice daju samo 1-3 grama vlakana. Osim toga, imaju premalo belančevina, a previše šećera i kukuruznog sirupa, koji naglo povećavaju nivo šećera u krvi.

Jogurt s malo masti

Zdelica punomasnog ili grčkog jogurta s bobičastim voćem odličan je primer zdravog doručka. Ali ako umesto toga odaberete jogurt bez masti, takav obrok više nije na listi poželjnih. Mnogi jogurti s malo masti mogu sadržavati više šećera od porcije sladoleda. Masnoća, s druge strane, produava osećaj sitosti jer u tom slučaju organizam duže vari ugljene hidrate.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram