Kelj je sjajan, ali opasan – ako preskočite korak u pripremi

Podeli:
Foto: The Yarvin Kitchen / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema istraživanju neprofitne američke organizacije Environmental Working Group za 2019, povrće koje je zbog svojih dobrobiti među najzdravijim namirnicama u isto vreme je i pri samom vrhu lestvice hrane s najviše pesticida. U pitanju je kelj.

Studija je pokazala da čak 60 odsto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene materije i da usprkos pranju na više od 65 odsto ploda ostane hemijskih materija koja će štetno delovati na zdravlje ljudi i mogu izazvati brojne komplikacije. Pesticidi, na primer, povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka, a top lista namirnica koje prednjače kao nosioci ove opasnosti izgleda ovako:

  1. jagode
  2. spanać
  3. kelj
  4. nektarine
  5. jabuke
  6. grožđe
  7. breskve
  8. trešnje
  9. kruške
  10. rajčice
  11. celer
  12. krompir.

Pročitaj još:

Kao prva mera zaštite preporučuje se da se svo povrće i voće pre pripreme i konzumacije dobro opere i prema potrebi oguli. Kod namirnica kod kojih je teže ukloniti pesticide, kao što je kelj, srećom, postoji recept za koji su vam dovoljne namirnice koje verovatno već imae u kuhinjskom ormariću – soda bikarbona, so i limun.

Postupak je sledeći: u veći lonac ulijte mlaku vodu i dodajte dve kašičice soli pa kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da odstoje 15 minuta. Potom dobro isperite pod mlazom vode. Ova metoda je idealna za zeleno lisnato povrće poput kelja, blitve, spanaća i kupusa, ali i brokolija i karfiola. Nije, međutim, preporučljiva za pečurke, jer će se one ovako samo natopiti vodom.