Sedam koraka za planiranje umerenih obroka u okviru budžeta

Foto: Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Koji je najbolji način da uštedite novac u prodavnici i vreme u kuhinji? Planiranje obroka, naravno. Za lakše savladavanje ove nove „veštine”, postoji sedam osnovnih koraka kojih se treba pridržavati.

Korak 1 – Odlučite koliko obroka ćete planirati

Koliko često idete u kupovinu namirnica? Planirajte dovoljno obroka da vam potraje do sledećeg odlaska u kupovinu. Koliko različitih obroka vam je potrebno? Ako svakodnevno jedete isto ili slično za doručak, ne morate mnogo da brinete o njemu u samom planu. Takođe, ako pravite veliki obrok i salatu za narednu nedelju, imaćete ostatke i tu nije potrebno mnogo planiranja. Najveći problem ovde jeste da se pobrinete za večeru, prenosi City magazin.

Neki ljudi vole metod „kuvajte jednom, jedite dva puta“ kako bi uštedeli vreme u kuhinji. Najčešče se supa kuva za više dana. Ako imate decu, da li pakuju ručak ili jedu u školi? Šta je sa doručkom? Da li imate grickalice i slatkiše između obroka? Obavezno uključite i njih.

Korak 2 – Proverite ostavu i frižider

Koje sastojke već imate? Šta imate što će se pokvariti i što treba brzo da se pojede? Ako ovo pogledate, već možete napraviti veliku uštedu novca. Ako pustite da hrana propadne ili kupite nešto što već imate, trošite novac koji bi se mogao bolje potrošiti na druge stvari. Počnite da razmišljate o tome koja jela možete da napravite sa sastojcima koje već imate.

Korak 3 – Pronađite dobre ponude

Proverite ponudu supermarketa da vidite koja je hrana po povoljnim cenama naredne nedelje. Planiranjem obroka na osnovu namirnica na popustu, uštedećete više novca.

Foto: Olga Sergeeva / Panthermedia / Profimedia

Korak 4 – Izaberite svoje recepte

Potražite recepte u kojima je potrebno koristiti sastojke koje već imate ili one koji su na rasprodaji i kojima su niske cene. Takođe, možete ponoviti sastojke iz drugih recepata i tako uštedeti. Pogledajte i koji su to recepti koji se mogu brzo i lako pripremiti, a pogledajte i poneku opciju bez mesa.

Korak 5 – Uskladite recepte sa svojim rasporedom

Kog dana ćete biti previše zauzeti da kuvate? Ako znate unapred, za taj period planirajte da spremite nešto brzo ili dan ranije skuvajte više hrane. Za koja jela su potrebni sastojci čiji će rok uskoro isteći? Napravite prvo njih. Ista stvar važi i za sveže proizvode – prvo kuvajte obroke sa njima, a kasnije koristite konzervisane ili smrznute proizvode.

Korak 6 – Popunite praznine

Uverite se da je svaki obrok uravnotežen. Da li imate dovoljno voća, povrća i celih žitarica? Uključite sve važne nutrijente, i ne zaboravite na ugljene hidrate.

Korak 7 – Napravite svoju listu namirnica

Kada isplanirate sve obroke, napravite listu neophodnih namirnica. Ako imate vremena za detaljniju organizaciju, uredite listu po odeljcima prodavnice. Bićete zapanjeni koliko je u tom slučaju vaš odlazak u kupovinu brzo završen i koliko novca uštedite držeći se liste.

I eto ga, sedam prilično jednostavnih koraka za planiranje obroka u okviru budžeta. Kao i za svaku novu veštinu, potrebno je neko vreme i vežba da to postane navika. Ali kada budete videli koliko je vaša žurba za večerom manje stresna i koliko novca uštedite u prodavnici, isplatiće se.

Izvor: Eat Smart, Move More