Saveti iskusnih majstora za najbolju aromu i svežinu kafe

kafa
Foto: Vlad Dmytrenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Stručnjaci i ljubitelji kafe slažu se da najbolji ukus šoljice ovog, mnogima omiljenog, napitka stvaraju sveže mlevena zrna. Dakle, ako ste pravi ljubitelj neodoljive arome (ili želite da to postanete), najbolje je da sameljete zrna kafe neposredno pre pripreme napitka. Da bi ukus bio zaista poseban, sledite tri saveta.

Pravilno skladištenje

Ako želite da skladištite ostatke celog zrna, originalno pakovanje je najbolje i najpogodnije. Kese obložene folijom sprečavaju ulazak kiseonika, ali u isto vreme omogućavaju uklanjanje ugljen-dioksida iz sveže pečenog zrna, slično kao u papirnim kesama.

U oba slučaja, zrna je preporučljivo preneti u čistu, suvu i hermetički zatvorenu posudu i čuvati na hladnom mestu, zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti. Izbegavajte kontakt sa vazduhom, vlagom, svetlošću i toplotom.

Poštovanje roka trajanja

Kada se zrna kafe pravilno skladište, mogu trajati do tri meseca, ali to ne znači da su još uvek sveža. Za najbolju aromu preporučuje se upotreba zrna „starih” između jedne do dve nedelje nakon otvaranja pakovanja, piše City Magazine.

Koristan trik – zamrzivač

Zamrzavanje zrna kafe, posebno u originalnom, neotvorenom pakovanju, izuzetno je zgodno, jer znači da ih držite na stabilnoj temperaturi, dalje od sunčeve svetlosti. Samo tako neće izgubiti aromu i dočarati predivan jutarnji skok u novi dan.

BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram