Samo jedan plod ove voćke nedeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti

avokado
Foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Rizik manji čak 20 odsto.

Zamena pola porcije maslaca, jaja, sira, jogurta, prerađenog mesa ili margarina avokadom dala je zapanjujuće rezultate. Kako kažu istraživači sa Harvarda, to saznanje bi moglo da ima dalekosežne posledice na našu ishranu.

Konzumacija samo jednog avokada nedeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti oko 20 odsto, otkriva najnovija naučna studija.

Studiju je sproveo Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu i objavljena je u časopisu American Heart Association (JAHA). Uključivala je 68.786 žena iz zdravstvene studije NHS-a i 41.701 muškarca iz studije praćenja zdravstvenih radnika, piše City Magazine.

Učesnici studije upitani su o njihovoj ishrani i morali su da ispune upitnike kako bi se utvrdilo koliko često su jeli određene stvari na početku studije, a zatim jednom svake četiri naredne godine.

U sledećih 30 godina zabeleženo je 9.185 slučajeva srčanog udara i 5.290 moždanih udara među ispitanicima studije. Rezultati studije zaključuju da je veći unos avokada povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod ispitanika oba pola za između 16 i 22 odsto.

„Naša studija pruža dodatne dokaze da unos nezasićenih masti biljnog porekla može da poboljša kvalitet ishrane i važna je komponenta u prevenciji kardiovaskularnih bolesti“, ističe dr Lorena Pačeko, glavna autorka s Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu.

Avokado je izvrstan izvor vlakana, vitamina C, E, K, B5 i B6, kao i riboflavina, niacina, folne kiseline, magnezijuma i kalijuma. Zdrave masnoće u voću takođe pomažu u mršavljenju jer vas duže drže sitima.

Iako nijedna vrsta hrane nije rešenje za rutinsku zdravu ishranu, ova studija je dokaz da avokado ima moguće zdravstvene prednosti. Ovo je obećavajuće jer se radi o namirnici koja je popularna, dostupna, poželjna i lako ju je uključiti u obroke… kod kuće i u restoranima, smatra dr Šeril Anderson, predsednica Veća za epidemiologiju i prevenciju Američkog udruženja za srce.

BONUS VIDEO: Koje to greške pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram