Sve što treba da znate o avokadu

Avokado Foto:Shutterstock

Do pre nekoliko godina avokado je bio egzotična namirnica koja je mogla da se pronađe samo u specijalnim prodavnicama zdrave hrane, a danas je postala svakodnevni sastojak u supermarketima i domaćinstvima.

Iako raste na zimzelenim stablima isključivo u tropskim krajevima poput Srednje i Južne Amerike, mnoge dame i u Srbiji postale su njegove velike ljubiteljke, piše zadovoljna.hr. 

Avokado je tropsko voće iz porodice Lauraceae koji obiluje vrednim nutrijentima. Odličan je izvor mononezasićenih masnih kiselina ili takozvanih zdravih masnoća koje blagotvorno deluju na srce.

Sadrži i značajne količine vitamina B kompleksa poput folne kiseline, vitamina E i K koji garantuju elastičnost kože i usporavaju starenje, ali i vrednih minerala poput magnezijuma, kalijuma i natrijuma. Ne čudi stoga što bez avokada mnogi ne mogu da zamisle svoj doručak, ručak ili čak večeru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kombinujte ga s izvorom belančevina

Jede se sirov – on je glavni lik sosa gvakamole koji se poslužuje s čipsom od tortilja, dodaje se u smutije  kada želimo da dobijemo kremast i gust napitak, ubacuje se i u razne Buda posude (eng. Buddha bowls), ali i deserte. Ako je suditi prema fotografijama na Instagramu, najčešće se pomeša sa začinima i stavi na komad preprženog hleba.

Avokado tost je kralj doručaka i brančeva na Instagramu. Iako je reč o ukusnom obroku, on nekad nije celovit. Avokado ima najveću količinu belančevina kod voća, ali te vrednosti i dalje nisu visoke, odnosno iznose tek oko 2 posto.

Upravo zato treba ga spojiti s drugim dobrim izvorima belančevina. Ako ne koristite proteinski hleb za pripremu tosta, isti valja poslužiti se pečenim jajetom, kuvanim graškom ili dimljenim lososom i sličnim namirnicama. Imajte na umu da je reč i o vrlo kaloričnom voću – u 100 grama nalazi se oko 160 kalorija – zbog čega se preporučuje njegova umerena konzumacija.

Kako izabrati zreli avokado?

Znate li da kupite zreli avokado? U radnjamapostoje posebna pakovanja ovog tropskog voća koja su odmah „spremna za jelo“. Ali, ona mogu biti dvostruko ili čak trostruko skuplja od standardne cene avokada. Uštedite novac i oslonite se na svoju intuiciju.

Zdrav i zreli avokado ima lepu zelenu površinu bez tamnih mrlja. Stavite plastičnu vrećicu ili rukavicu preko dlana, pa rukom ispipajte željeni avokado. Lagano ga stisnite. Ako je plod mekan, ali ne i gnjecav – znači da je spreman za konzumaciju. Ako je tvrd i ne pruža nikakav otpor pod prstima – nezreo je.

Znaćete da je avokado spreman za jelo i ako mu dotaknete peteljku, a ona se lako odvoji od ploda. Ako se peteljka ne pomera, avokado još uvek nije zreo. Gnjecav avokado nemojte kupovati jer je reč o neukusnom prezrelom plodu kojeg je nemoguće „spasiti“.

Avokado Foto:Shutterstock

Gde držati avokado?

Ako vam avokado nije potreban za jelo onoga dana kad ga kupujte, možete odabrati i tvrdi plod, te pustiti da dozre u vašem domu na sobnoj temperaturi – u papirnoj vrećici u posudi voća na kuhinjskom pultu.

Ako je avokado mekan i spreman za jelo, a vi nemate nameru da ga uvrstite na jelovnik toga dana, stavite ga u frižider. Hladnoća će usporiti njegovo kvarenje. Zreli avokado možete narezati i na delove, zamrznuti u zamrzivaču, te iskoristiti za pripremu smutija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO Slatka keleraba