Rižoto bolonjeze priprema se tako da se arborio pirinač polako kuva u bujonu dok ne postane kremast i ne omekša, a onda se pomeša s bolonjeze sosom - jednostavno da jednostavnije ne može biti.
Rižoto bolonjeze kremast je i ukusan spoj kulinarskih tradicija sa severa Italije – bolonjeza i rižota. Iako ne dolaze iz istih pokrajina, rižoto i bolonjez dobro se razumeju.
Rižoto bolonjez savršen je primer italijanskog pristupa kuhinji koji ceni jednostavnost i pre svega – kvalitetne sastojke. Količina sastojaka iz recepta nahraniće 4 osobe.
Sastojci:
3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
4 čena belog luka, naseckanog
500 g mešanog mlevenog mesa (svinjetina, teletina i junetina)
2 lista lovora
3 lista žalfije
so
biber
120 ml crnog vina
170 g paste od paradjza
240 g pelata, grubo zgnječenih
500 g arborio pirinča
2,5 l goveđeg bujona
parmezan, za posluživanje
Priprema:
U loncu zakuvajte goveđu kocku u bujon i pustite da lagano krčka.
Napravite bolonjeze. U zagrejanu šerpu stavite maslinovo ulje i naseckani beli luk. Pržite beli luk nekoliko minuta pa dodajte mleveno meso. Dok se dinsta, dodajte meso, listove lovora i iscepkane listiće žalfije rukom. Posolite i pobiberite po želji.
Kada meso promeni boju, dodajte vino. Pustite da se kuva nekoliko minuta da alkohol ispari i dodajte pastu od paradajza i zgnječene pelate. Smanjite vatru, dodajte 1/2 šoljice vrućeg goveđeg bujona i pokrijte šerpu. Kuvajte oko 10 minuta. Ako sos postane suv, dodajte još bujona. Prebacite sos u veliki lonac.
U veliki lonac s bolonjez-sosom dodajte jednu šoljicu goveđeg bujona i pirinač. Kuvajte na srednjoj vatri, često mešajući. Kako deo tečnosti ispari, dodajte po šoljicu bujona i dalje mešajte. Nastavite da mešate i dodajte bujon oko 20-25 minuta ili dok pirinač ne postane al dente. Za pripremu rižota verovatno ćete potrošiti oko 2 litra bujona.
Poslužite i posipajte parmezanom, piše Pun kufer.
Pratite nas i na društvenim mrežama: