Rižoto bolonjez: Recept koji ćeš voleti i ako si prvi put za šporetom, a spaja najbolje sa severa Italije

Foto: Shutterstock

Rižoto bolonjeze priprema se tako da se arborio pirinač polako kuva u bujonu dok ne postane kremast i ne omekša, a onda se pomeša s bolonjeze sosom - jednostavno da jednostavnije ne može biti.

Rižoto bolonjeze kremast je i ukusan spoj kulinarskih tradicija sa severa Italije – bolonjeza i rižota. Iako ne dolaze iz istih pokrajina, rižoto i bolonjez dobro se razumeju.

Rižoto bolonjez savršen je primer italijanskog pristupa kuhinji koji ceni jednostavnost i pre svega – kvalitetne sastojke. Količina sastojaka iz recepta nahraniće 4 osobe.

Sastojci:

3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

4 čena belog luka, naseckanog

500 g mešanog mlevenog mesa (svinjetina, teletina i junetina)

2 lista lovora

3 lista žalfije

so

biber

120 ml crnog vina

170 g paste od paradjza

240 g pelata, grubo zgnječenih

500 g arborio pirinča

2,5 l goveđeg bujona

parmezan, za posluživanje

Priprema:

U loncu zakuvajte goveđu kocku u bujon i pustite da lagano krčka.

Napravite bolonjeze. U zagrejanu šerpu stavite maslinovo ulje i naseckani beli luk. Pržite beli luk nekoliko minuta pa dodajte mleveno meso. Dok se dinsta, dodajte meso, listove lovora i iscepkane listiće žalfije rukom. Posolite i pobiberite po želji.

Kada meso promeni boju, dodajte vino. Pustite da se kuva nekoliko minuta da alkohol ispari i dodajte pastu od paradajza i zgnječene pelate. Smanjite vatru, dodajte 1/2 šoljice vrućeg goveđeg bujona i pokrijte šerpu. Kuvajte oko 10 minuta. Ako sos postane suv, dodajte još bujona. Prebacite sos u veliki lonac.

U veliki lonac s bolonjez-sosom dodajte jednu šoljicu goveđeg bujona i pirinač. Kuvajte na srednjoj vatri, često mešajući. Kako deo tečnosti ispari, dodajte po šoljicu bujona i dalje mešajte. Nastavite da mešate i dodajte bujon oko 20-25 minuta ili dok pirinač ne postane al dente. Za pripremu rižota verovatno ćete potrošiti oko 2 litra bujona.

Poslužite i posipajte parmezanom, piše Pun kufer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram