Riblju čorbu niko ne sprema kao Vojvođani, a ovo je njihov najbolji recept

Riblja čorba
Riblja čorba Foto: Shutterstock

Vojvođani imaju specifičan način uživanja u ribljoj čorbi, koji reflektuje lokalne ukuse i tradiciju.

Riblja čorba se u ovom delu zemlje uglavnom poslužuje uz domaća rezanca, ali i uz domaći hleb, bilo kukuruzni ili pšenični. Hleb se koristi za umakanje i upijanje ukusnog sosa. Često se riblja čorba u Vojvodini poslužuje i sa kiselom pavlakom koja doprinosi kompleksnosti ukusa i daje čorbi finu kremastu teksturu.

U nekim delovima Vojvodine, posebno u južnim, riblja čorba može biti začinjena alevom paprikom, koja dodaje blagu ljutinu i karakterističnu boju. Omiljeni je izbor tokom prolećnih i letnjih meseci, kada se sveža rečna riba može lako nabaviti i kada je vreme za uživanje u ukusnim supama.

Evo jednog autentičnog recepta za riblju čorbu iz Vojvodine.

Riblja čorba – sastojci:

Riblja čorba
Riblja čorba Foto: Shutterstock

500 g različitih vrsta rečne ribe (npr. šaran, smuđ, štuka), očišćene i iseckane na komade

2 veće glavice crnog luka, sitno iseckane

2 šargarepe, iseckane na kolutove

2 krompira, iseckana na kockice

2 paradajza, iseckana na kockice

2 paprike (zelena ili crvena), iseckane na kockice

2 čena belog luka, sitno iseckana

2-3 lovorova lista

1 kašika aleve paprike

1 kašika masti (ili ulja)

So i biber po ukusu

Malo sirćeta (opciono, za dodatnu kiselost)

Voda

Riblja čorba – priprema:

Riblja čorba
Riblja čorba Foto: Shutterstock

Ako riba nije očišćena, očisti je i iseckaj na komade. Ribu dobro operi pod mlazom hladne vode.

U velikom loncu zagrej mast (ili ulje) na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno iseckan crni luk i prži dok ne postane staklast.

Dodaj iseckanu šargarepu, krompir, papriku i beli luk. Dinstaj sve zajedno oko 5-7 minuta, povremeno mešajući.

Dodaj iseckanu ribu, lovorov list, alevu papriku, so i biber po ukusu. Promešaj sve sastojke i dinstaj još nekoliko minuta.

Dodaj dovoljno vode da prekrije sve sastojke u loncu. Poklopi lonac i kuvaj na srednje jakoj vatri oko 30-40 minuta, dok riba i povrće ne omekšaju.

Probaj čorbu i po potrebi dodaj još soli, bibera ili aleve paprike. Opciono, možeš dodati malo sirćeta za dodatnu kiselost, ako voliš.

Posluži riblju čorbu vruću, uz prilog po želji, kao što su domaći hleb ili kriška limuna za dodatnu svežinu.

Ova riblja čorba je punog ukusa i idealna je za svako doba.

Prijatno!