Riba je zdrava, ali koliko je zapravo treba jesti

riba
Foto: theodore liasi / Alamy / Alamy / Profimedia

Nema mnogo namirnica koje nude veće zdravstvene benefite od ribe. Od smanjenja rizika od srčanih bolesti do podrške zdravlju mozga, konzumiranje ribe jedna je od najboljih stvari koju možete da učinite za svoje zdravlje.

Međutim, dok je uživanje u pečenom fileu lososa ukusan i zdrav način života, postoji jedna nuspojava unosa velike količine ribe koja se ne može zanemariti, a to je živa koja se u ribi nalazi u tragovima.

Živa se akumulira u ribi, a prvo ga apsorbuju fitoplanktoni ili alge, koje zatim konzumiraju manje morske životinje, manje ribe, a na kraju i veće ribe. Tako vremenom sve životinje u moru mogu da sadrže i nešto žive, iako određene vrste sadrže više od drugih, piše Eat This Not That.

Pročitajte još:

Poput riba koje akumuliraju živu ishranom, i ljudi mogu da je unesu u svoje telo ako često konzumiraju ribu koja sadrži živu.

Zašto je ovo problem?

Živa je otrovni metal, iako mala izloženost ne predstavlja veliku opasnost po zdravlje, prevelika izloženost može da rezultira trovanjem živom, s efektima poput oštećenja sluha, vida i koordinacije. Neki mogu iskusiti i slabost mišića.

Živa je metal koji potencijalno može da ošteti čovekov centralni nervni sistem, pre svega mozak i kičmenu moždinu. Kada je centralni nervni sistem oštećen, može da se dogodi mnoštvo ishoda, uključujući stvari koje su blage poput osećaja glavobolje ili slabosti mišića.

Dakle, ako jedete previše ribe, potencijalno unosite previše žive i nesvesno možete sebi naštetiti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram