Red velvet torta, najlepša poslastica za Dan zaljubljenih

Foto: Shutterstock

Red velvet torta atraktivnog crveno-belog izgleda čuveni je recept američkog porekla, koji se najčešće pravi i služi za Dan zaljubljenih. Ova torta uglavnom se sastoji od nekoliko slojeva crvenog sočnog patišpanja koji su obilno premazani belim filom od krem sira. Budući da se bližimo pomenutom prazniku, eto zgodne prilike da napravite i probate ovaj neobičan i vrlo ukusan desert!

Poreklo Red velvet torte

Recept za Red velvet tortu nastao je u Sjedinjenim Državama, sredinom 19. veka, tokom viktorijanske ere. Zbog svog neobičnog i sofisticiranog izgleda, ova torta je dobila naziv „red velvet“, što u prevodu znači „crveni somot“. Tokom Drugog svetskog rata, poslastičari su koristili kuvani sok od cvekle da bi dobili jedinstvenu crvenu boju patišpanja, ali i da bi mu dali posebnu sočnost. Kasnije je ovaj sastojak zamenjen prehrambenim bojama, ali ga neki poslastičari i dalje koriste.

Poslednjih godina, ova torta ponovo je postala moderna u Sjedinjenim Državama, ali i u mnogim evropskim zemljama, posebno oko Dana zaljubljenih, iz očiglednih razloga. Sada postoji mnogo varijacija klasičnog recepta, pa tako postoje razni kolačići, mafini, vafle, krofne i čizkejk sličnog izgleda, a tu su i neka pića i kokteli inspirisani ovim čuvenim desertom.

Kako napraviti Red velvet tortu?

Iako neke zastrašuje njen izgled, Red velvet tortu je zapravo prilično lako napraviti. U originalnom receptu pravi se uglavnom od putera, kakao praha, jaja, šećera i brašna. Međutim, tri posebna sastojka garantuju njegovu izuzetno vlažnu teksturu, a to su: sirće, soda bikarbona, kao i mlaćenica ili fermentisano mleko.

Potrebno je:

Za patišpanj:

2 1/2 šolje brašna za sve namene
2 kašike kakao praha
1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica soli
1/2 šolje biljnog ulja
1 1/2 šolja granuliranog šećera
2 1/2 kašičice crvene prehrambene boje

4 jaja, sobne temperature
1 kašika ekstrakta vanile
1 kašičica sirćeta
1 1/3 šolje mlaćenice

Za glazuru od krem sira:

230 g krem sira, sobne temperature
230 g putera, sobne temperature
1 kašika ekstrakta vanile

1/2 kašičice soli
7 šoljica šećera u prahu

Priprema:

Zagrejte rernu na 180° C i obložite dve okrugle tepsije prečnika 20 ili 22cm papirom za pečenje, tako da papir bude samo na dnu, dok strane kalupa treba podmazati maslacem.

U velikoj posudi prosejte zajedno brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so, pa ostavite na stranu.

Pomoću miksera umutite ulje i šećer dok se ne sjedine, oko 2 minuta. Dodajte jaja – jedno po jedno, pa mutite dok smesa ne postane vazdušasta i penasta. Dodajte ekstrakt vanile i prehrambenu boju i dobro promešajte.

U posebnoj posudi pomešajte mlaćenicu i sirće i ostavite po strani.

Naizmenično dodajte suve sastojke i mešavinu mlaćenice i sirćeta, pazeći da završite suvim sastojcima, pa lagano sve promešajte da se sastojci lepo sjedine.

Podelite testo, pa ga izlijte u pripremljene kalupe za pečenje i pecite 25 do 30 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu patišpanja ne izađe skroz čista. Ostavite da se kore potpuno ohlade.

Mutite puter i krem sir dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 2 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, so i šećer u prahu i mutite još oko 2 minuta.

Stavite prvu koru na tacnu za serviranje, a zatim obilno premažite pripremljenim kremom. Odozgo stavite drugu koru, pa opet obilno premažite kremom. Zatim kremom premažite i spoljne strane torte i eventualno dekorišite prehrambenom crvenom bojom ili nekim crvenim voćem po želji, mada je lepa i efektna i bez toga! Uživajte!

Izvor: Elle France