Od slasnog kolača s malinama do gulaša od pileće džigerice s jabukama.
Znamo kako izgleda kad se poznate Srpkinje posebno doteraju za neku svečanost, znamo kako pevaju, glume, kako dominiraju svetskim pistama. A kako kuvaju? Probrali smo recepte domaćih glumica, pevačica, modela koje su one podelile što na društvenim mrežama što u emsijima u kojima su gostovale kao omiljene specijalitete koje obožavaju i njihovi ukućani.
Mirka Vasiljević – kolač s malinama
Sastojci:
400 g piškota
500 g malina
1 šolja mleka
1 kesica vanilin šećera
2 kašike šećera u prahu
3 kisele pavlake
300 ml pavlake umućene u šlag
Priprema:
Mleko zagrejte na ringli da postane mlako, pa u njega umačite piškote, ali samo sa jedne strane da ne bi bile premekane. Piškote poređajte u vatrostalnu činiju, pa preko njih stavite pavlaku pomešanu sa vanilin šećerom i šećerom u prahu. Fil prethodno umutite u činiji, a zatim preko njega poređajte maline. Ponavljajte postupak dok ne potrošite piškote. Na kraju stavite šlag i ukrasite bombonicama ili malinama, pa kolač odložite u frižider da se stegne.
Ana Ivanović – poslastica od banana
Sastojci:
2 banane (ili više, zavisno od toga koliko zalogaja želite)
kikiriki puter
crna čokolada
Priprema:
Oljuštite bananu i isecite je na delove. Uzmite po dva dela banane i spojte ih kao u sendvič pomoću kikiriki putera. Ovako spremljen zalogaj uronite u prethodno istopljenu crnu čokoladu. Zalogaje stavite u zamrzivač na oko dva sata i uživajte u preukusnoj poslastici.
Jelena Đoković – brusketi bez hleba
Sastojci:
2 velika ili 4 mala krompira
2 šolje seckanog čeri paradajza
2 mlevena čena belog luka
5 listova svežeg mlevenog bosiljka
¼ kašičice morske soli
sok od ½ limuna
1 kašičica meda (opciono)
so i biber po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Krompir isecite po dužini na dugačke ovale debljine oko pola centimetra i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Krompir pecite 30 minuta, dok po vrhu ne dobije zlatno smeđu boju.
Umutite limunov sok, so, beli luk i med (po želji) u maloj posudi. Dodajte paradajz isečen na kockice i promešajte da se sjedini. Pečene kriške krompira poređajte na poslužavnik i po njima pospite paradajz isečen na kockice i mleveni bosiljak.
Po svakoj brusketi na kraju dodatno pospite morsku so i biber po uksuu.
Nina Seničar – smuti za zdrav doručak
Sastojci:
zamrznut spanać
1/4 banane
2 zamrznute jagode ili šaka borovnica
1/2 avokada
nezaslađeno bademovo mleko
kakao prah
čokoladni protein
kolagen
Priprema:
Sve navedene sastojke sameljite u blenderu i uživajte.
Marija Kilibarda – tikvice s gamborima i kinoom
Sastojci:
kinoa
škampi
ulje od semena grožđa
maslinovo ulje
tikvice
čeri paradajz
limun
peršunov list
so
biber
Priprema:
Skuvajte kinou – na šolju kinoe dodajte dve šolje vode, stavite vodu da proključa sa kinoom i smanjite temperaturu da lagano krčka dok voda ne uvri. Kada kinoa bude kuvana, sklonite sa vatre. U tiganju na ulju prodinstajte tikvice, zatim dodajte škampe, prodinsatajte par minuta, dodajte kinou, čeri paradajz, peršunov list, malo soka od limuna, biber i so, sve to promešajte da se sjedini i servirajte.
Jelo možete servirati toplo ili hladno i dekorisati ga po želji.
Dragana Mićalović – hleb sa belim lukom
Sastojci:
Za testo:
375 g brašna
1 suvi kvasac
1/2 praška za pecivo
1 kašičica šećera
30 g putera
1 jaje
1 kašičica soli
120 ml mleka
60 ml vode
Za premaz:
3 glavice belog luka
malo maslinovog ulja
150 g putera
so i biber
1 veza peršuna
Priprema:
Glavicama belog luka odcecite vrhove, stavite ih na aluminijsku foliju, zalijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite, zavijte foliju i pecite na 180 stepeni 45 minuta.
U mlako mleko stavite kvasac, šećer i malo brašna da kvasac proradi, a zatim umesite sa ostatkom sastojaka za testo. Ostavite da testo naraste dok se ne udvostruči, a zatim ga premesite i razvucite oklagijom.
Beli luk istisnite u činiju i pomešajte sa puterom sobne temperature, seckanim peršunom i malo soli. Tom smesom premažite koru od testa i isecite testo na kvadrate.
Zatim kvadrate ređajte jedan na drugi i stavite u pleh za hleb. Pecite oko pola sata na 200 stepeni.
Tamara Dragičević – lagani posni kolač
Sastojci:
350 g brašna
100 ml piva
180 ml ulja
1 kašika šećera
malo soli
1 kašičica praška za pecivo
malo limunove korice
džem od šljiva
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U dublju posudu sipajte brašno, šećer, malo soli i prašak za pecivo i sve promešajte. Narendajte koricu limuna, a zatim dodajte pivo i ulje. Sve prebacite na radnu ploču i testo sjedinite. Zatim odvajajte grudvice veličine šljive i od njih pravite tanke pljosnate krugove. U sredinu krugova dodajte džem i krug zatvorite prstima nagore. Prethodno dno pleha prekrijte papirom za pečenje i dobijene kuglice poređajte ravnomerno. Pleh stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni na 15 do 18 minuta, a kada kolačići budu gotovi, pospite ih šećerom u prahu.
Jelena Gavrilović – tiramisu
Sastojci:
125 g šećera
2 jajeta
450 g maskarpone sira
par kapi limunovog soka
200 ml slatke pavlake za kuvanje
piškote
kafa
malo ruma
Priprema:
U jednoj činiji najpre umutite mikserom žumanca sa šećerom u prahu. Dodajte maskarpone sir, pa mutite, te dodajte 200 ml slatke pavlake. U drugoj činiji umutite belanca sa šećerom i dodajte par kapi limuna. Sve mutite dok smesa ne postane ujednačena. Piškote umačite u kafu u koju možete dodati malo ruma. Ređajte fil, pa piškote, onda opet fil i piškote.
Emina Jahović – pasta sa crvenim sosom
Sastojci:
1 veći plavi patlidžan ( ili 2 manja)
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 ili 1,5 konzerve paradajza
kapar
2 kašike sitno seckanog sušenog paradajza
malo bibera
malo šećera
maslinovo ulje za prženje patlidžana i luka
rendani parmezan
so, biber, origano
Priprema:
Plavi patlidžan iseckajte na sitne delove i propržite na maslinovom ulju. U drugom tiganju izdinstajte sitno iseckan luk, dodajte beli luk, usitnjen sušeni paradajz, zatim onaj iz konzerve i na kraju plavi patlidžan. Začinite po želji i ukusu, a zatim kuvajte na laganoj vatri jedno 15-20 minuta. Za to vreme skuvajte pene testeninu, ali pazite da se ne prekuva. Za sam kraj sve promešajte i preko dodajte rendani parmezan.
Goca Tržan – gulaš od pileće džigerice sa jabukama
Sastojci:
500 g pileće džigerice
3 crvena luka
2 jabuke
1 štapić cimeta
1 veza peršuna
3 čena belog luka
1 kašika majorana
1 šargarepa
so, biber i maslinovo ulje
Priprema:
Luk propržite, dodajte džigericu i začinite, pa ubacite i štapić cimeta, beli luk i šargarepu. Još malo pžite, pa dodajte kocku za supu i malo vode, kao i jabuku iseckanu na kockice. Smanjite vatru i ostavite gulaš da se krčka.
Servirajte uz palentu.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: