10 recepata poznatih Srpkinja od kojih ti pođe voda na usta: Slatkiš Mirke Vasiljević će vas raspametiti

recepti poznate srpkinje
Foto: Dave Shopland/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia; Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs; Famous/Avalon / Avalon / Profimedia; David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia; Dragan Mujan/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs

Od slasnog kolača s malinama do gulaša od pileće džigerice s jabukama.

Znamo kako izgleda kad se poznate Srpkinje posebno doteraju za neku svečanost, znamo kako pevaju, glume, kako dominiraju svetskim pistama. A kako kuvaju? Probrali smo recepte domaćih glumica, pevačica, modela koje su one podelile što na društvenim mrežama što u emsijima u kojima su gostovale kao omiljene specijalitete koje obožavaju i njihovi ukućani.

Mirka Vasiljević – kolač s malinama

Sastojci:

400 g piškota

500 g malina

1 šolja mleka

1 kesica vanilin šećera

2 kašike šećera u prahu

3 kisele pavlake

300 ml pavlake umućene u šlag

Priprema:

Mleko zagrejte na ringli da postane mlako, pa u njega umačite piškote, ali samo sa jedne strane da ne bi bile premekane. Piškote poređajte u vatrostalnu činiju, pa preko njih stavite pavlaku pomešanu sa vanilin šećerom i šećerom u prahu. Fil prethodno umutite u činiji, a zatim preko njega poređajte maline. Ponavljajte postupak dok ne potrošite piškote. Na kraju stavite šlag i ukrasite bombonicama ili malinama, pa kolač odložite u frižider da se stegne.

Ana Ivanović – poslastica od banana

View this post on Instagram

A post shared by Ana Ivanović (@anaivanovic)

Sastojci:

2 banane (ili više, zavisno od toga koliko zalogaja želite)

kikiriki puter

crna čokolada

Priprema:

Oljuštite bananu i isecite je na delove. Uzmite po dva dela banane i spojte ih kao u sendvič pomoću kikiriki putera. Ovako spremljen zalogaj uronite u prethodno istopljenu crnu čokoladu. Zalogaje stavite u zamrzivač na oko dva sata i uživajte u preukusnoj poslastici.

Jelena Đoković – brusketi bez hleba

Sastojci:

2 velika ili 4 mala krompira

2 šolje seckanog čeri paradajza

2 mlevena čena belog luka

5 listova svežeg mlevenog bosiljka

¼ kašičice morske soli

sok od ½ limuna

1 kašičica meda (opciono)

so i biber po ukusu

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Krompir isecite po dužini na dugačke ovale debljine oko pola centimetra i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Krompir pecite 30 minuta, dok po vrhu ne dobije zlatno smeđu boju.

Umutite limunov sok, so, beli luk i med (po želji) u maloj posudi. Dodajte paradajz isečen na kockice i promešajte da se sjedini. Pečene kriške krompira poređajte na poslužavnik i po njima pospite paradajz isečen na kockice i mleveni bosiljak.

Po svakoj brusketi na kraju dodatno pospite morsku so i biber po uksuu.

Nina Seničar – smuti za zdrav doručak

View this post on Instagram

A post shared by Nina Senicar (@ninasenicar)

Sastojci:

zamrznut spanać

1/4 banane

2 zamrznute jagode ili šaka borovnica

1/2 avokada

nezaslađeno bademovo mleko

kakao prah

čokoladni protein

kolagen

Priprema:

Sve navedene sastojke sameljite u blenderu i uživajte.

Marija Kilibarda – tikvice s gamborima i kinoom

Sastojci:

kinoa

škampi

ulje od semena grožđa

maslinovo ulje

tikvice

čeri paradajz

limun

peršunov list

so

biber

Priprema:

Skuvajte kinou – na šolju kinoe dodajte dve šolje vode, stavite vodu da proključa sa kinoom i smanjite temperaturu da lagano krčka dok voda ne uvri. Kada kinoa bude kuvana, sklonite sa vatre. U tiganju na ulju prodinstajte tikvice, zatim dodajte škampe, prodinsatajte par minuta, dodajte kinou, čeri paradajz, peršunov list, malo soka od limuna, biber i so, sve to promešajte da se sjedini i servirajte.

Jelo možete servirati toplo ili hladno i dekorisati ga po želji.

Dragana Mićalović – hleb sa belim lukom

Foto: Printscreen/Instagram/hipokampelefentokamela

Sastojci:

Za testo:

375 g brašna

1 suvi kvasac

1/2 praška za pecivo

1 kašičica šećera

30 g putera

1 jaje

1 kašičica soli

120 ml mleka

60 ml vode

Za premaz:

3 glavice belog luka

malo maslinovog ulja

150 g putera

so i biber

1 veza peršuna

Priprema:

Glavicama belog luka odcecite vrhove, stavite ih na aluminijsku foliju, zalijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite, zavijte foliju i pecite na 180 stepeni 45 minuta.

U mlako mleko stavite kvasac, šećer i malo brašna da kvasac proradi, a zatim umesite sa ostatkom sastojaka za testo. Ostavite da testo naraste dok se ne udvostruči, a zatim ga premesite i razvucite oklagijom.

Beli luk istisnite u činiju i pomešajte sa puterom sobne temperature, seckanim peršunom i malo soli. Tom smesom premažite koru od testa i isecite testo na kvadrate.

Zatim kvadrate ređajte jedan na drugi i stavite u pleh za hleb. Pecite oko pola sata na 200 stepeni.

Tamara Dragičević – lagani posni kolač

Tamara Dragičević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sastojci:

350 g brašna

100 ml piva

180 ml ulja

1 kašika šećera

malo soli

1 kašičica praška za pecivo

malo limunove korice

džem od šljiva

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U dublju posudu sipajte brašno, šećer, malo soli i prašak za pecivo i sve promešajte. Narendajte koricu limuna, a zatim dodajte pivo i ulje. Sve prebacite na radnu ploču i testo sjedinite. Zatim odvajajte grudvice veličine šljive i od njih pravite tanke pljosnate krugove. U sredinu krugova dodajte džem i krug zatvorite prstima nagore. Prethodno dno pleha prekrijte papirom za pečenje i dobijene kuglice poređajte ravnomerno. Pleh stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni na 15 do 18 minuta, a kada kolačići budu gotovi, pospite ih šećerom u prahu.

Jelena Gavrilović – tiramisu

Jelena Gavrilović Foto:Nebojša Babić

Sastojci:

125 g šećera

2 jajeta

450 g maskarpone sira

par kapi limunovog soka

200 ml slatke pavlake za kuvanje

piškote

kafa

malo ruma

Priprema:

U jednoj činiji najpre umutite mikserom žumanca sa šećerom u prahu. Dodajte maskarpone sir, pa mutite, te dodajte 200 ml slatke pavlake. U drugoj činiji umutite belanca sa šećerom i dodajte par kapi limuna. Sve mutite dok smesa ne postane ujednačena. Piškote umačite u kafu u koju možete dodati malo ruma. Ređajte fil, pa piškote, onda opet fil i piškote.

Emina Jahović – pasta sa crvenim sosom

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sastojci:

1 veći plavi patlidžan ( ili 2 manja)

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 ili 1,5 konzerve paradajza

kapar

2 kašike sitno seckanog sušenog paradajza

malo bibera

malo šećera

maslinovo ulje za prženje patlidžana i luka

rendani parmezan

so, biber, origano

Priprema:

Plavi patlidžan iseckajte na sitne delove i propržite na maslinovom ulju. U drugom tiganju izdinstajte sitno iseckan luk, dodajte beli luk, usitnjen sušeni paradajz, zatim onaj iz konzerve i na kraju plavi patlidžan. Začinite po želji i ukusu, a zatim kuvajte na laganoj vatri jedno 15-20 minuta. Za to vreme skuvajte pene testeninu, ali pazite da se ne prekuva. Za sam kraj sve promešajte i preko dodajte rendani parmezan.

Goca Tržan – gulaš od pileće džigerice sa jabukama

Sastojci:

500 g pileće džigerice

3 crvena luka

2 jabuke

1 štapić cimeta

1 veza peršuna

3 čena belog luka

1 kašika majorana

1 šargarepa

so, biber i maslinovo ulje

Priprema:

Luk propržite, dodajte džigericu i začinite, pa ubacite i štapić cimeta, beli luk i šargarepu. Još malo pžite, pa dodajte kocku za supu i malo vode, kao i jabuku iseckanu na kockice. Smanjite vatru i ostavite gulaš da se krčka.
Servirajte uz palentu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram