
Njihovo slatko visočanstvo - vanilice. Najjednostavnije i najlepše - takvi su ovi starinski kolačići.
Vanilice su jedan od najpopulanijih sitnih kolača u Srbiji, posebno kada se prave po receptu – koji ima svaka kuća – i od svinjske masti, a nafiluju domaćim džemom. Koliko su jedinstvene, čulo se i u svetu, zbog čega su vanilice proglašene i najboljim sitnim prazničnim kolačima. Trenutno nema praznika, ali još kratko traje zima, pa valja bar još jednom napraviti ovu starinsku poslasticu.
Kombinacija prhkog testa, mirisa vanile, limuna i džem od kajsije…, piše Danas.
Sastojci:
500 g brašna
100 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
200 g masti
rendana korica 1 limuna
1 jaje
1 žumance
sok od 1 limuna
1 tegla džema od kajsije
200 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera

Priprema
U činiji sjednite brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i koricu limuna.
Dodajte mast i istrljajte/sjedinite sastojke rukama. Dobićete mrvičastu smesu. Dodajte jaje, žumance i sok od limuna.
Umesite testo. Pokrijte posudu i ostavite testo u frižideru oko pola sata.
Na radnoj površini koju ste posuli brašno razvijte testo debljine oko 5 mm.
Secite oblike po želji (krugove, cvetiće, srca) i ređajte u pleh.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta (dok ivice blago ne porumene).
Spajajte po dva keksića džemom od kajsije.
Izmešajte šećer u prahu i vanilin šećer i uvaljajte vanilice.
Prijatno!

BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: