Recept za najstariju poslasticu na svetu: Fantazija ukusa koju morate probati bar jednom u životu

Foto: Shutterstock

Poslastica božanstvenog ukusa.

Ašure, Nojev puding i trigo koço samo su različita imena za istu poslasticu od žitarica, orašastih plodova, sušenog voća i začina za koju se veruje da potiče još iz biblijskih vremena. Neki ašure nazivaju i najstarijim desertom na svetu.

Priprema se širom sveta – od Bosne i Hercegovine do Turske. Turske legende govore kako je prvi ašure napravio prorok Noje nakon što je preživeo poplavu po čemu i nosi jedno od svojih imena.

Postoje hiljade različitih recepata za ovu poslasticu, a lista sastojaka zna da varira i doseže čak njih 70-ak. Baza deserta su žitarice poput pirinča, pšenice i ječma koje se pojačavaju se neutralnim mahunarkama poput leblebije i belog pasulja.

Desert zasladite šećerom, medom i sušenim voćem, aromatizujte ružinom vodicom ili rendanom koricom agruma.

Zbog visoke kalorijske vrednosti ovaj desert se nekad pripremao samo u hladnijem delu godine – u Jermeniji se, na primer, priprema kao novogodišnja i božićna poslastica – ali danas se jede kad god poželite njegov sladak ukus.

Obično se napravi velika količina pudinga, koji se potom podeli s članovima porodice, prijateljima i komšijama.

Sastojci:

500 g šećera

400 g nekuvanog ječma

250 g kuvane leblebije

250 g kuvanog belog pasulja

100 g nekuvanog pirinča

7-8 sušenih kajsija

7-8 sušenih smokava

2 štapića cimeta

2 kašike pirinčane vode po želji

1 kašika limunove ili pomorandžine korice

sveži nar i orašasti plodovi za posluživanje

Priprema:

Veče pre pripreme namočite suvi ječam u dosta vode.

Stavite ječam na šporet i pustite da voda provri.

Kada voda provri, smanjite temperaturu i kuvajte ječam oko deset minuta.

Isključite ringlu, poklopite lonac i ostavite da se ječam namače preko noći u vodi.

Drugo jutro ječam bi trebalo da nabubri i tada sklonite većinu tečnosti.

Pomešajte ga s oceđenim kuvanom leblebijom, pasuljem, nekuvanim pirinčem, šećerom, komadićima sušenog voća, cimetom i ružinom vodom i/ili koricom citrusnog voća.

Prelijte sve s još vode i zagrejte sve sastojke na šporetu.

Kuvajte na laganoj temperaturi sve dok se žitarice ne skuvaju do kraja, a svi sastojci ne sjedine u jednu gustu smesu. Koliko ćete staviti vode, zavisi od vas i vaših želja, odnosno koliko želite da puding bude gust.

Podelite smesu na manje porcije i pustite da se ohlade do kraja.

Stavite poslasticu u frižider na nekoliko sati ili preko noći.

Kada planirate da poslužite desert, pospite po njemu sveži nar, sušeno voće i orašaste plodove po želji, piše Punkufer.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram