Razočaravajuće saznanje o kafi – kako zapravo utiče na mozak

olivia kulpo; kafa
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nakon noći lošeg sna, mnogima je kafa prvo na šta pomisle ujutru. Međutim, kofein vam ipak neće pomoći da efikasno izgurate dan, pokazuje studija.

Kafa nam izgleda neće  pomoći da propušteni san nadoknadimo, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory & Cognition.

Pročitajte još:

Kako je poznato da mnogi koriste kafu i druga pića s kofeino kad su umorni, istraživači sa Univerziteta Mičigen želeli su da znaju koliko dobro kofein deluje na mozak kada neadekvatno spavamo, piše MindBodyGreen.

Analizirali su preko 275 osoba koje su imale malo sna, ali su konzumirale kofein. Učesnici su pili po dve šolje kafe, tako unosivši oko 200 miligrama kofeina. Zatim je od njih traženo da urade jedan osnovni zadatak i jedan teži zadatak s više koraka ,koje je trebalo uraditi tačno predviđenim redosledom, bez preskakanja ili ponavljanja koraka.

Foto: shutterstock By Merla

Naučnici su primetili da nedovoljno spavanja pogoršava ukupne performanse u oba zadatka, a kofein nije bio dovoljan da pomogne učesnicima da se razbude. Kofein im je pomogao u najosnovnijim zadacima, ali ne i u težim.

Glavna autorka istraživanja dr Kimberli Fen izjavila je:

„Uprkos tome što ljudi misle da  kofeinom mogu da se bore protiv nedostatka sna, njihovi rezultati na zadacima težeg nivoa će i dalje biti gori. To je jedan od mnogih razloga zbog kojih je nedovoljno spavanje tokom dužeg perioda toliko štetno. Ne čini previše za sprečavanje proceduralnih grešaka koje mogu da izazovu probleme poput medicinskih grešaka i automobilskih nesreća“.