Razbijen mit o kokicama: Koliko su zapravo zdrava grickalica

Fitnes i ishrana 24. jan 202210:47 > 15:28
Foto:Shutterstock

Kokice su jedna od najpopularnijih grickalica. Međutim, česta je dilema da li su kokice zaista jedna od najzdravijih grickalica?

Kokice zaista jesu odličan izbor za grickanje ako ne želite uneti puno kalorija i masnoća. Dobra vest je da sadrže puno vlakana zbog kojih ćete duže osećati sitost i zahvaljujući kojima će proces probavljanja hrane biti bolji, „lagane“ su za želudac i nemaju puno kalorija.

Ipak, sve dobre strane mogu se uništiti u trenu ako ih pripremate na pogrešan način.

Ne bi trebalo da ih spremate u mikrotalasnoj jer ta pakovanja sadrže veliku količinu soli i masnoće, pa ćete ih u trenu pretvoriti u masnu i kaloričnu grickalicu koja sigurno nije dobra za održavanje kilograma niti za čestu konzumaciju, piše Klix.ba.

Osim toga, vrećica u kojoj se nalaze sadrži perfluorooktansku kiselinu koja je jako štetna za zdravlje, stoji u saopštenju objavljenom na službenim stranicama Američke agencije za hranu i lijekove, FDA. Ta tvar služi za zadržavanje masnoće unutar vrećice, a testiranja na životinjama takođe su pokazala da povećava rizik od raka jetre, testisa i gušterače kod njih.

Još jedna informacija koja bi vas mogla zgroziti je da sadrže masnoće za celi jedan dan! Koristi se palmino ulje koje je, odavno je poznato, najštetnije – povećava holesterol i ugrožava zdravlje srca.

Neke vrećice sadrže od 4 do 6 grama masti, što je između 20 i 30 posto dnevne vrednosti hranjivih sastojaka u samo jednoj porciji, kao i sva masnoća koju bi trebali uneti kroz celi dan. Uz to, sadrže ogromnu količinu soli.

Takođe, izbegavajte kokice u bioskopu, samo jedna merica ima otprilike 1.160 kalorija, a količina masti dovoljna je za čak tri dana!

Kako ih onda jesti? Stručnjaci kažu da bi najbolje bilo ispeći kukuruz kokičar u loncu s malom količinom ulja i na kraju ih malo posoliti ili u aparatu za kokice koji ih peče na vazduh.

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram