Šta se dešava u telu kad često jedete kokice

kokice; bioskop
Foto: Evgeny Sinitsyn / Xinhua News / Profimedia

Ne postoji bolja kombinacija od kokica i dobrog filma - ali šta se tačno dešava sa vašim telom kada jedete kokice? Pa, prvo što treba da znate je da mnogo toga zavisi od načina na koji ih pravite.

Ako kupujete kokice u bioskopu, znajte da su verovatno pune maslaca i soli – pa nemaju mnogo zdravstvenih benefita. Slično tome, ako kod kuće pravite kokice u mikrotalasnoj pećnici, one su verovatno pune aditiva i nepoznatih sastojaka.

Pročitajte još:

Najzdravija opcija su kokice iz šerpe. Ako ih napravite sami, umesto da ih gurnete u mikrotalasnu, možete u potpunosti da kontrolišete šta se u njima nalazi.

Kako kokice utiču na naše telo?

Smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa

Prema Američkom udruženju za srce, cela zrna, posebno ona koja imaju puno vlakana, kao što imaju kokice, povezana su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Samo se pobrinite da ne poludite sa začinima – ključno je da kokice lagano začinite kako biste od njih dobili najviše zdravstvenih blagodeti.

Kokice iz bioskopa povećavaju rizik od visokog krvnog pritiska

Glavni razlog je natrijum. U samo jednom pakovanju kokica iz bioskopa ima i do 2.650 miligrama natrijuma. Sa tom količinom natrijuma, izlažete se većem riziku od hipertenzije i moždanog udara.

Dobre su za cirkulaciju

Kada razmišljate o kokicama, verovatno ih ne smatrate odličnim izvorom antioksidanata, kao što je to većina voća i povrća. Ali jesu – kokice imaju jedan antioksidant zvan polifenoli, koji je direktno povezan sa poboljšanjem cirkulacije krvi.

Pomažu u mršavljenju

S obzirom na to da imaju malo kalorija, a i dalje uspevaju da vas održe sitima zahvaljujući vlaknima, kokice se definitivno mogu smatrati potcenjenom užinom za gubitak kilograma. Još jednom, ključ je u tome što ne preterujete sa začinima, prstohvat soli i bibera je verovatno najbolji izvor.

Dobre su za probavu

Kombinacija antioksidanata sa visokim sadržajem vlakana u kokicama čine ih dobrim za organe za varenje. Dakle, to je definitivno razlog da se odlučite za ovu grickalicu umesto za čips.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram