Provereni trikovi: Kako izabrati najbolju lubenicu i dinju

Dinja, voće
Foto: Shutterstock

Ovih dana jedina želja nam je da se rashladimo na najbolji mogući način, a jedan od načina na koji to možemo uraditi jeste i ohlađeno sezonsko voće. ALi kako u moru ponude odabrati one najbolje?

POGLEDAJTE JOŠ:

Evo nekoliko trikova uz čiju ćete pomoć moći odabrati najbolji ananas, dinju i lubenicu. Za svaki od njih dovoljno je svega nekoliko sekundi te otvorene oči i čulo mirisa, piše zadovoljna.hr. 

Ne birajte zeleni ananas
Suprotno biranju banana koje možemo kupiti i zelene pa će one u našem domu tokom nekoliko dana promeniti boju, a time i svoja hranljiva svojstva, ananas krije drugačiju priču. Naime, nikada ne bi trebalo birati zeleni ananas, već onaj na kojem su jasne smećkasto-žute nijanse. Upravo one upućuju na zrelost i slatkoću toga voća.

Osim toga, proverite i lišće. Što se list lakše iščupa, to je ananas zreliji. Ako se list uopšte ne može izvaditi, jasno je da taj komad ananasa nije ni blizu zrelosti.

Postoji i jedan još jednostavniji trik: pomirišite dno ananasa. Naime, dno savršenog ananasa trebalo bi da odiše slatkom aromom. Osećate li bilo šta osim toga, vratite ananas i pokušajte s drugim.

Miris i kora određuju kvalitet dinje
Kada biramo najbolje dinje, potrebno je obratiti pozornost na njihovu koru. Pritom bi trebalo izbegavati one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak toga da je određena dinja ubrana prerano. Umesto toga bolje je posegnuti za onom koja ima jednoliku nijansu bež boje.

Jednako tako dobar trik biranja leži u kucanju o dinju. Naime, ako kucnete o dinju i čini vam se da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.

Baš kao i kod ananasa, možete se oslanjati i na slatkasti miris. Ako on izostaje, to je pokazatelj prevelike zrelosti, zbog čega će ta dinja u vašem domu imati vrlo kratak rok trajanja.

Više oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice
Mnogima omiljeno letnje voće, lubenica, ovih je dana preplavila sve radnje. Još uvek je u moru izbora teško pronaći onu koja će imati idealnu kombinaciju slatkoće i sočnosti. Međutim, uz nekoliko trikova možete uspeti i tome.

Pre svega, pogledajte ima li lubenica žutu mrlju na svom dnu. To je mesto na kojem je lubenica ležala na tlu u polju. Primetite li na tom području linije koje kao da imitiraju paukovu mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom sazrevanja. Veći broj oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice.

Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Naime, nikada se ne bi smela birati ni premala ni prevelika lubenica. Dok se ona premala očigledno još nije razvila do svog punog potencijala, velike lubenice imaju tendenciju vodenastog okusa. Zato birajte one srednje veličine.

Što se pak tiče same svežine, pratite peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput malog repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.

Čak i ako vam se dogodi da ste odabrali nešto lošiju lubenicu, njenu slatkoću možete pojačati jednostavnim trikom dodatka prstohvata soli.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram