Primenite režim 30/30/30 i gledajte u ogledalu kako se topite na sopstvene oči

Foto: Shutterstock

Uz jutarnji režim 30/30/30 možete ubrzati metabolaizam, skinuti višak kilograma i sačuvati mišiće.

U brzom tempu života mnogi od nas tragaju za efikasnim i jednostavnim metodama za gubitak kilograma.
Jedna od zanimljivih strategija koja je privukla pažnju je dijeta 30/30/30, jutarnja rutina dizajnirana za ubrzanje metabolizma i poticanje održivog gubitka masti.

Ovu dijetu, poznatu i kao „30/30/30 Protein Diet“, popularisao je Geri Breka, stručnjak za funkcionalnu medicinu sa više od dvadeset godina iskustva, a sam koncept 30/30/30 metode osmislio je Tim Feris u knjizi „The 4-Hour Body“, a koji je poznat po inovativnom pristupu fitnesu.

Foto: Shutterstock

Koji je osnovni princip dijete 30/30/30?

Osnovni princip je jednostavan i može se opisati u 2 koraka:

30 grama proteina:
Prvi korak podrazumeva konzumiranje 30 grama proteina u prvih 30 minuta nakon buđenja.

Proteini su ključni za izgradnju mišića i osećaj sitosti, što može pomoći u kontroli apetita tokom dana. Unos dovoljne količine proteina ujutru može takođe ubrzati metabolizam, jer telo koristi više energije za varenje proteina u odnosu na ugljene hidrate i masti.

30 minuta kardio-vežbi:
Nakon konzumiranja proteina, sledi 30 minuta kardio vežbi sa umerenim intenzitetom. Cilj je održavanje srčane frekvencije ispod 135 otkucaja u minuti. Ovakav tip vežbanja može potaknuti sagorevanje kalorija i poboljšati kardiovaskularno zdravlje. Kardio vežbe ujutru mogu dodatno potaknuti sagorevanje masti tokom dana, jer se vežba izvodi nakon noćnog posta, kada su zalihe glikogena niže, pa telo lakše prelazi na sagorevanje masti.

Ova kombinacija visokog unosa proteina i umerenog kardio treninga pomaže u stvaranju kalorijskog deficita, koji je neophodan za gubitak telesne masti, dok istovremeno podstiče očuvanje mišićne mase.

Dijeta 30/30/30 ne samo da pomaže u smanjenju telesne težine, već i u oblikovanju tela, poboljšanju fizičke kondicije i generalno kompletnog zdravlja.

Koja hrana sardrži 30 grama proteina?

Predloti visokoproteinskih namirnica za unos 30 grama proteina:

Pileće grudi 100 g

Tuna (konzervirana) 105 g

Ćuretina 105 g

Jaja 3 jaja

Grčki jogurt 300 g

Mlad sir 275 g

Bademi 143 g

Zašto je ova dijeta 30/30/30 toliko popularna?

Dijeta 30/30/30 je privukla pažnju zbog svoje jednostavnosti i praktičnosti. Jutarnja rutina koja kombinuje unos proteina i kardio vežbe može pružiti dobar početak dana, postavljajući temelje za zdrave izbore tokom ostatka dana. Osim toga, pristup dijeti koji se fokusira na konkretna i lako merljiva pravila olakšava praćenje i primenu u svakodnevnom životu.

Ovaj režim takođe omogućava fleksibilnost, budući da se može prilagoditi individualnim potrebama u pogledu vrsta proteina i kardio aktivnosti.

Ne zahteva stroga dijetalna ograničenja ili složene planove obroka.

Foto: Halle Berry/Instagram / Ferrari / Profimedia

Ko može imati koristi od dijete 30/30/30 ?

Ova dijeta može biti posebno korisna za žene koje imaju malo vremena za složene dijete ili dugotrajne treninge. Može biti pogodna za one koji teže poboljšanju mišićne mase i gubitku masti.

Dijeta 30/30/30 može biti idealna za osobe koje tek počinju svoj put ka zdravijem životnom stilu, jer nudi jasne i lako pratljive smernice.

Oni koji se bore sa održavanjem energije tokom dana mogu takođe imati koristi od ove dijete, jer redovni unos proteina i vežbanje mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Korisna za ljude sa gustim rasporedom jer ne zahteva mnogo vremena za pripremu obroka ili posebnu opremu za vežbanje.

Dijeta 30/30/30 predstavlja jednostavan i efikasan način za podsticanje mršavljenja i unapređenje zdravlja, a kao i kod svake dijete, preporučuje se konsultacija sa nutricionistom ili lekarom pre početka, posebno ako postoje postojeći zdravstveni problemi ili specifične dijetetske potrebe, piše dijeta.net.

Foto: face to face / Face to Face / Profimedia

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram