Predlog za praznični ručak Marije Vasić od kojeg će vam instant poći voda na usta

Kakav spoj modernog i tradicionalnog!

Poznata food blogerka Marija Vasić je u večitoj borbi između ljubavi prema slatkišima i želje za zdravom ishranom. A na njenom Instagram nalogu nemoguće je odabrati slaniš ili još teže izabrati slatkiš – svi su ukusni, primamljivi i jednostavni.

Način na koji ona kuva budi apetit, a za doček savetuje da spremite: aromatični hleb, piletinu sa četiri vrste sira i onda – princezice krofnice, a možete i kolačiće punjene kremom od pistaća.

Aromatični hleb sa sirom

Foto: Privatna arhiva

„Vruće testo, istopljeni sir, neverovatni mirisi… To je kratak opis ovog hleba. Sačuvajte recept, sigurna sam da će zatrebati za okupljanje društva i da će nestati za tren! Super je što može da se kida i svaka kuglica je za sebe. Uživajte!“, napisala je Marija.

Sastojci za testo

450-500 g brašna

1 kašičica šećera

1 kesica suvog kvasca

1 kašičica soli

240 g mlakog mleka

1 jaje

60 g putera

Sastojci za preliv

120 g putera

2 kašike parmezana

2 čena belog luka

peršun, bosiljak, ruzmarin – po 1 kašičica

+ 220 g sira za punjenje iseckanog na 32 kockice

View this post on Instagram

A post shared by Marija Vasić (@marija)

Priprema

U mlakom mleku rastvoriti kvasac sa kašičicom šećera i kašikom brašna i ostaviti 10ak minuta pokriveno da zapeni.

Prebaciti nadošli kvasac u veću posudu pa dodati jaje, istopljeni puter, malo po malo brašna i so. Dodati prvo 450 g brašna i zamesiti testo pa ukoliko se lepi dodati još malo brašna dok se ne dobije glatko meko testo. Ostaviti ga u pouljenoj posudi, pokriti i na toplom pustiti da naraste 1h.

Testo kratko premesiti i iseći na pola, pa svaku polovinu na pola i tako dok ne dobijete 32 komadića. U svaki komadić testa staviti kockicu sira pa oblikovati lopticu. Svaku lopticu uvaljati u mešavinu istopljenog putera, parmezana, izgnječenog belog luka i začina. Natopljene kuglice ređati u kalup za hleb obložen pek papirom dok ne potrošite sve.

Peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 30 minuta.

Pečeni losos u sosu od belog vina

Foto: Privatna arhiva

Sastojci za ribu (količina je za dve osobe):

400 g svežeg lososa

1 kašika smeđeg šećera

1 kašičica dimljene mlevene paprike

2 čena belog luka

malo soli i bibera

1 kašika maslinovog ulja

Sastojci za kremasti sos od belog vina

malo maslinovog ulja

2-3 mlada luka

1 čen belog luka

250 ml pavlake za kuvanje

50 ml belog vina

50 g parmezana

so, biber

1 kašičica gustina (opciono)

Sastojci za rižoto prilog

150 g pirinča

1 manji cvet brokolija

malo maslinovog ulja

so, biber

malo limunovog soka

+ vezica špargli

Priprema

Oba komada lososa (od po 200 g) dobro oprati, prosušiti i staviti u pleh na papir za pečenje, kožom na dole. U šoljici pomešati smeđi šećer, papriku, izgnječeni beli luk, so i biber sa maslinovim uljem (ova smesa treba da bude gusta kao pasta). Smesom namazati obilno oba parčeta. Pored njih u pleh poređati oprane špargle sa odsečenih par cm donjeg dela, posoliti ih i poprskati maslinovim uljem. Sve zajedno peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 15 minuta, pa pojačati na 220 °C i peći još 5 minuta.

Skuvati pirinač, pa mu dodati sitno iseckane cvetiće brokolija koje ste kuvali u kupućoj vodi 4 minuta. Začiniti sve maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom pa ostaviti da se prohladi.

Za pripremu kremastog sosa – u tiganju, na malo maslinovog ulja, propržiti sitno seckan mladi crni luk, pa dodati pavlaku za kuvanje i belo vino pa sve zajedno krčkati oko 5 minuta. Zatim dodati parmezan, so, biber i izgnječeni beli luk pa sve zajedno još kratko krčkati tj. dok sos ne počne da se zgušnjava. Ako volite gušći sos, sa par kašika hladne vode razmutite kašičicu gustina i dodajte sosu.

Princes krofne

View this post on Instagram

A post shared by Marija Vasić (@marija)

Sastojci za krofnice

125 ml vode

60 ml ulja

prstohvat soli

2 kašičice šećera

75 g brašna

125 ml jaja – 4 jajeta S klase

Sastojci za fil

500 ml mleka

125 g šećera

2 kesice vanilinog šećera

3 žumanca

1 malo jaje

75 g gustina

70 g putera

100 ml slatke pavlake

šećer u prahu za posipanje

Foto:Screenshot/Instagram/marija

Priprema

Od ove količine se dobije jedan pleh krofnica. Možete da pravite i duplo, samo onda u fil stavite 1 jaje i 5 žumanaca.

Prvo se priprema fil: 400 ml mleka zagrejati do ključanja sa šećerom i vanilinim šećerom. Jaja umutiti odvojeno pa dodati mleko i gustin. U tankom mlazu sipati jaja u provrelo mleko i mutiti mikserom dok se ne zgusne na isključenoj ringli. Prebaciti u staklenu posudu i prekriti folijom pa ohladiti potpuno. Umutiti puter sobne temperature pa dodati fil, kad se sjedini dodati i umućenu slatku pavlaku. Sad je spremno za filovanje.

Smesa za testo – prvo u šerpici zagrejati vodu, ulje, so i šećer i kad provri dodati brašno, skinuti sa toplote pa mešati dok se ne sjedini. Kada se prohladi dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom dok se ne dobije smesa kao na snimku. Sipati u dresir kesu i praviti krofnice preko pek papira i kad su gotove vlažnom kašičicom zagladiti vrhove. Peći u zagrejanoj rerni na 200C 35 minuta – nikako ne otvarati rernu tokom pečenja. Kada se prohlade preseći ih na pola i filovati. Posuti šećerom u prahu.

Kolač od pistaća

View this post on Instagram

A post shared by Marija Vasić (@marija)

Sastojci

100 g pistać krema

100 g bele čokolade

80 g maslaca

3 jajeta

40 g šećera

75 g brašna

Foto:Screenshot/Instagram/marija

Priprema

Zagrejati zajedno pistać krem, belu čokoladu i puter.

Umutiti jaja sa šećerom, pa tu sipati istopljenu smesu, sve sjediniti špatulom. U to prosejati brašno i sjediniti.

Kalupe za mafine podmazati otopljenim puterom i posuti brašnom, napuniti ih skoro do kraja, i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12 minuta.

Kada se ispeku prohladiti ih par minuta, lagano nožićem “čačnuti” ivice kalupa, pa ih pažljivo prevrnite na tanjir.

Kolač možete posuti šećerom u prahu i poslužiti uz sladoled od vanile i neko voće, maline se odlično slažu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram