Kakav spoj modernog i tradicionalnog!
Poznata food blogerka Marija Vasić je u večitoj borbi između ljubavi prema slatkišima i želje za zdravom ishranom. A na njenom Instagram nalogu nemoguće je odabrati slaniš ili još teže izabrati slatkiš – svi su ukusni, primamljivi i jednostavni.
Način na koji ona kuva budi apetit, a za doček savetuje da spremite: aromatični hleb, piletinu sa četiri vrste sira i onda – princezice krofnice, a možete i kolačiće punjene kremom od pistaća.
Aromatični hleb sa sirom
![](http://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2023/12/27/1703684688-MAR_7521-1024x681.jpeg)
„Vruće testo, istopljeni sir, neverovatni mirisi… To je kratak opis ovog hleba. Sačuvajte recept, sigurna sam da će zatrebati za okupljanje društva i da će nestati za tren! Super je što može da se kida i svaka kuglica je za sebe. Uživajte!“, napisala je Marija.
Sastojci za testo
450-500 g brašna
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
240 g mlakog mleka
1 jaje
60 g putera
Sastojci za preliv
120 g putera
2 kašike parmezana
2 čena belog luka
peršun, bosiljak, ruzmarin – po 1 kašičica
+ 220 g sira za punjenje iseckanog na 32 kockice
Priprema
U mlakom mleku rastvoriti kvasac sa kašičicom šećera i kašikom brašna i ostaviti 10ak minuta pokriveno da zapeni.
Prebaciti nadošli kvasac u veću posudu pa dodati jaje, istopljeni puter, malo po malo brašna i so. Dodati prvo 450 g brašna i zamesiti testo pa ukoliko se lepi dodati još malo brašna dok se ne dobije glatko meko testo. Ostaviti ga u pouljenoj posudi, pokriti i na toplom pustiti da naraste 1h.
Testo kratko premesiti i iseći na pola, pa svaku polovinu na pola i tako dok ne dobijete 32 komadića. U svaki komadić testa staviti kockicu sira pa oblikovati lopticu. Svaku lopticu uvaljati u mešavinu istopljenog putera, parmezana, izgnječenog belog luka i začina. Natopljene kuglice ređati u kalup za hleb obložen pek papirom dok ne potrošite sve.
Peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 30 minuta.
Pečeni losos u sosu od belog vina
![](http://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2023/12/27/1703679836-Snapinsta.app_152449370_250556680069969_7705967185814910242_n_1080-1024x1024.jpg)
Sastojci za ribu (količina je za dve osobe):
400 g svežeg lososa
1 kašika smeđeg šećera
1 kašičica dimljene mlevene paprike
2 čena belog luka
malo soli i bibera
1 kašika maslinovog ulja
Sastojci za kremasti sos od belog vina
malo maslinovog ulja
2-3 mlada luka
1 čen belog luka
250 ml pavlake za kuvanje
50 ml belog vina
50 g parmezana
so, biber
1 kašičica gustina (opciono)
Sastojci za rižoto prilog
150 g pirinča
1 manji cvet brokolija
malo maslinovog ulja
so, biber
malo limunovog soka
+ vezica špargli
Priprema
Oba komada lososa (od po 200 g) dobro oprati, prosušiti i staviti u pleh na papir za pečenje, kožom na dole. U šoljici pomešati smeđi šećer, papriku, izgnječeni beli luk, so i biber sa maslinovim uljem (ova smesa treba da bude gusta kao pasta). Smesom namazati obilno oba parčeta. Pored njih u pleh poređati oprane špargle sa odsečenih par cm donjeg dela, posoliti ih i poprskati maslinovim uljem. Sve zajedno peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 15 minuta, pa pojačati na 220 °C i peći još 5 minuta.
Skuvati pirinač, pa mu dodati sitno iseckane cvetiće brokolija koje ste kuvali u kupućoj vodi 4 minuta. Začiniti sve maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom pa ostaviti da se prohladi.
Za pripremu kremastog sosa – u tiganju, na malo maslinovog ulja, propržiti sitno seckan mladi crni luk, pa dodati pavlaku za kuvanje i belo vino pa sve zajedno krčkati oko 5 minuta. Zatim dodati parmezan, so, biber i izgnječeni beli luk pa sve zajedno još kratko krčkati tj. dok sos ne počne da se zgušnjava. Ako volite gušći sos, sa par kašika hladne vode razmutite kašičicu gustina i dodajte sosu.
Princes krofne
Sastojci za krofnice
125 ml vode
60 ml ulja
prstohvat soli
2 kašičice šećera
75 g brašna
125 ml jaja – 4 jajeta S klase
Sastojci za fil
500 ml mleka
125 g šećera
2 kesice vanilinog šećera
3 žumanca
1 malo jaje
75 g gustina
70 g putera
100 ml slatke pavlake
šećer u prahu za posipanje
![](http://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2023/12/28/1703779853-krofne-582x1024.jpg)
Priprema
Od ove količine se dobije jedan pleh krofnica. Možete da pravite i duplo, samo onda u fil stavite 1 jaje i 5 žumanaca.
Prvo se priprema fil: 400 ml mleka zagrejati do ključanja sa šećerom i vanilinim šećerom. Jaja umutiti odvojeno pa dodati mleko i gustin. U tankom mlazu sipati jaja u provrelo mleko i mutiti mikserom dok se ne zgusne na isključenoj ringli. Prebaciti u staklenu posudu i prekriti folijom pa ohladiti potpuno. Umutiti puter sobne temperature pa dodati fil, kad se sjedini dodati i umućenu slatku pavlaku. Sad je spremno za filovanje.
Smesa za testo – prvo u šerpici zagrejati vodu, ulje, so i šećer i kad provri dodati brašno, skinuti sa toplote pa mešati dok se ne sjedini. Kada se prohladi dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom dok se ne dobije smesa kao na snimku. Sipati u dresir kesu i praviti krofnice preko pek papira i kad su gotove vlažnom kašičicom zagladiti vrhove. Peći u zagrejanoj rerni na 200C 35 minuta – nikako ne otvarati rernu tokom pečenja. Kada se prohlade preseći ih na pola i filovati. Posuti šećerom u prahu.
Kolač od pistaća
Sastojci
100 g pistać krema
100 g bele čokolade
80 g maslaca
3 jajeta
40 g šećera
75 g brašna
![](http://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2023/12/28/1703779836-kolac-565x1024.jpg)
Priprema
Zagrejati zajedno pistać krem, belu čokoladu i puter.
Umutiti jaja sa šećerom, pa tu sipati istopljenu smesu, sve sjediniti špatulom. U to prosejati brašno i sjediniti.
Kalupe za mafine podmazati otopljenim puterom i posuti brašnom, napuniti ih skoro do kraja, i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12 minuta.
Kada se ispeku prohladiti ih par minuta, lagano nožićem “čačnuti” ivice kalupa, pa ih pažljivo prevrnite na tanjir.
Kolač možete posuti šećerom u prahu i poslužiti uz sladoled od vanile i neko voće, maline se odlično slažu.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: