Kakav spoj modernog i tradicionalnog!
Poznata food blogerka Marija Vasić je u večitoj borbi između ljubavi prema slatkišima i želje za zdravom ishranom. A na njenom Instagram nalogu nemoguće je odabrati slaniš ili još teže izabrati slatkiš – svi su ukusni, primamljivi i jednostavni.
Način na koji ona kuva budi apetit, a za doček savetuje da spremite: aromatični hleb, piletinu sa četiri vrste sira i onda – princezice krofnice, a možete i kolačiće punjene kremom od pistaća.
Aromatični hleb sa sirom

„Vruće testo, istopljeni sir, neverovatni mirisi… To je kratak opis ovog hleba. Sačuvajte recept, sigurna sam da će zatrebati za okupljanje društva i da će nestati za tren! Super je što može da se kida i svaka kuglica je za sebe. Uživajte!“, napisala je Marija.
Sastojci za testo
450-500 g brašna
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
240 g mlakog mleka
1 jaje
60 g putera
Sastojci za preliv
120 g putera
2 kašike parmezana
2 čena belog luka
peršun, bosiljak, ruzmarin – po 1 kašičica
+ 220 g sira za punjenje iseckanog na 32 kockice
Priprema
U mlakom mleku rastvoriti kvasac sa kašičicom šećera i kašikom brašna i ostaviti 10ak minuta pokriveno da zapeni.
Prebaciti nadošli kvasac u veću posudu pa dodati jaje, istopljeni puter, malo po malo brašna i so. Dodati prvo 450 g brašna i zamesiti testo pa ukoliko se lepi dodati još malo brašna dok se ne dobije glatko meko testo. Ostaviti ga u pouljenoj posudi, pokriti i na toplom pustiti da naraste 1h.
Testo kratko premesiti i iseći na pola, pa svaku polovinu na pola i tako dok ne dobijete 32 komadića. U svaki komadić testa staviti kockicu sira pa oblikovati lopticu. Svaku lopticu uvaljati u mešavinu istopljenog putera, parmezana, izgnječenog belog luka i začina. Natopljene kuglice ređati u kalup za hleb obložen pek papirom dok ne potrošite sve.
Peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 30 minuta.
Pečeni losos u sosu od belog vina

Sastojci za ribu (količina je za dve osobe):
400 g svežeg lososa
1 kašika smeđeg šećera
1 kašičica dimljene mlevene paprike
2 čena belog luka
malo soli i bibera
1 kašika maslinovog ulja
Sastojci za kremasti sos od belog vina
malo maslinovog ulja
2-3 mlada luka
1 čen belog luka
250 ml pavlake za kuvanje
50 ml belog vina
50 g parmezana
so, biber
1 kašičica gustina (opciono)
Sastojci za rižoto prilog
150 g pirinča
1 manji cvet brokolija
malo maslinovog ulja
so, biber
malo limunovog soka
+ vezica špargli
Priprema
Oba komada lososa (od po 200 g) dobro oprati, prosušiti i staviti u pleh na papir za pečenje, kožom na dole. U šoljici pomešati smeđi šećer, papriku, izgnječeni beli luk, so i biber sa maslinovim uljem (ova smesa treba da bude gusta kao pasta). Smesom namazati obilno oba parčeta. Pored njih u pleh poređati oprane špargle sa odsečenih par cm donjeg dela, posoliti ih i poprskati maslinovim uljem. Sve zajedno peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 15 minuta, pa pojačati na 220 °C i peći još 5 minuta.
Skuvati pirinač, pa mu dodati sitno iseckane cvetiće brokolija koje ste kuvali u kupućoj vodi 4 minuta. Začiniti sve maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom pa ostaviti da se prohladi.
Za pripremu kremastog sosa – u tiganju, na malo maslinovog ulja, propržiti sitno seckan mladi crni luk, pa dodati pavlaku za kuvanje i belo vino pa sve zajedno krčkati oko 5 minuta. Zatim dodati parmezan, so, biber i izgnječeni beli luk pa sve zajedno još kratko krčkati tj. dok sos ne počne da se zgušnjava. Ako volite gušći sos, sa par kašika hladne vode razmutite kašičicu gustina i dodajte sosu.
Princes krofne
Sastojci za krofnice
125 ml vode
60 ml ulja
prstohvat soli
2 kašičice šećera
75 g brašna
125 ml jaja – 4 jajeta S klase
Sastojci za fil
500 ml mleka
125 g šećera
2 kesice vanilinog šećera
3 žumanca
1 malo jaje
75 g gustina
70 g putera
100 ml slatke pavlake
šećer u prahu za posipanje

Priprema
Od ove količine se dobije jedan pleh krofnica. Možete da pravite i duplo, samo onda u fil stavite 1 jaje i 5 žumanaca.
Prvo se priprema fil: 400 ml mleka zagrejati do ključanja sa šećerom i vanilinim šećerom. Jaja umutiti odvojeno pa dodati mleko i gustin. U tankom mlazu sipati jaja u provrelo mleko i mutiti mikserom dok se ne zgusne na isključenoj ringli. Prebaciti u staklenu posudu i prekriti folijom pa ohladiti potpuno. Umutiti puter sobne temperature pa dodati fil, kad se sjedini dodati i umućenu slatku pavlaku. Sad je spremno za filovanje.
Smesa za testo – prvo u šerpici zagrejati vodu, ulje, so i šećer i kad provri dodati brašno, skinuti sa toplote pa mešati dok se ne sjedini. Kada se prohladi dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom dok se ne dobije smesa kao na snimku. Sipati u dresir kesu i praviti krofnice preko pek papira i kad su gotove vlažnom kašičicom zagladiti vrhove. Peći u zagrejanoj rerni na 200C 35 minuta – nikako ne otvarati rernu tokom pečenja. Kada se prohlade preseći ih na pola i filovati. Posuti šećerom u prahu.
Kolač od pistaća
Sastojci
100 g pistać krema
100 g bele čokolade
80 g maslaca
3 jajeta
40 g šećera
75 g brašna

Priprema
Zagrejati zajedno pistać krem, belu čokoladu i puter.
Umutiti jaja sa šećerom, pa tu sipati istopljenu smesu, sve sjediniti špatulom. U to prosejati brašno i sjediniti.
Kalupe za mafine podmazati otopljenim puterom i posuti brašnom, napuniti ih skoro do kraja, i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12 minuta.
Kada se ispeku prohladiti ih par minuta, lagano nožićem “čačnuti” ivice kalupa, pa ih pažljivo prevrnite na tanjir.
Kolač možete posuti šećerom u prahu i poslužiti uz sladoled od vanile i neko voće, maline se odlično slažu.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: