Pravila za sve vrste ulja: Gde ih držati da zadrže kvalitet

Ulje, zejtin, ostava
Foto: Shutterstock

Mnogi misle da ulje, bilo koje vrste, ne zahteva neku posebnu metodu skladištenja, ali onda se iznenade kada užegne, odnosno promeni ukus i miris.

Kuvar Brajan Malarki i direktorka kalifornijskog ranča maslinovog ulja, Mari Mori, otkrili su da i ovu namirnicu treba čuvati, a kako sve zavisi od vrste.

Prvo i osnovno, nijedno ulje ne bi se trebalo držati iznad peći jer je izloženo toplini, piše Klix.

Maslinovo ulje i bilo koje drugo za kuvanje treba dobro zatvoriti kako ne bi ulazio vazdih jer on može pogoršati kvalitet, kaže Mari i dodaje da je idealna temperatura na kojoj treba stajati oko 18°C.

Jedno od najboljih mesta je ormar na hladnom i tamnom mestu. Dobro je i da stoji u tamnozelenoj boci jer ova nijansa pomaže u filtriranju štetnih UV zraka. Takođe, otvorenu bocu maslinovog ulja treba potrošiti u roku od 30 do 60 dana.

Maslinovo ulje Foto:Shutterstock

Kokosovo ulje treba se čuvati u posudi s hermetičkim poklopcem ili u originalnoj boci koju morate dobro zatvarati. Neka stoji u najhladnijem kuhinjskom ormariću gde nema svetla. Ovo ulje je otporno na oksidaciju jer je izuzetno bogato zasićenim masnoćama i stabilno, ali visoka temperatura i svetlo i dalje ga mogu uništiti.

Druga biljna ulja treba čuvati u frižideru do šest meseci ili na hladnom i tamnom mestu do dve godine. Dobro je i da stoje u plastičnim bocama.

Ulja od orašastih plodova poput orahovog, lešnikovog i bademovog moraju se čuvati u frižideru. Vrlo je važno da ih čuvate na hladnom mestu i izvan svetla. Takođe, trebalo biste ih iskoristiti što je pre moguće.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram