Koliko maslinovo ulje zapravo utiče na dugovečnost

maslinovo ulje
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Puno je aspekata koji utiču na dugovečnost ljudi, a jedan od ključnih je hrana. Iako zvuči teško promeniti ishranu i navike, važno je samo da primenjujete suptilne, male promene koje su svakodnevne, ali koje imaju dugoročan efekat. Jedna namirnica može vam pomoći baš u tome.

Naime, jedno skorašnje istraživanje pokazalo je da konzumacija maslinovog ulja, naročito umesto drugih masnoća, može dovesti do dužeg životnog veka. Istraživanje je obuhvatilo više od 60 hiljada žena i 31 hiljadu muškaraca sa zdravim srcem. Tokom perioda od 28 godina učesnici su na svake četiri godine upitani o navikama u ishrani.

Rezultati su pokazali da konzumiranje više od kašike i po maslinovog ulja dnevno utiče na pozitivnije vaskularno zdravlje (19%), kognitivne funkcije (29%), respiratorno zdravlje (18%) i dugovečnost. To naročito važi za one koji su margarin, puter, majonez i druge masnoće zamenili maslinovim uljem. Napominje se da su oni koji su najviše konzumirali maslinovo ulje ujedno i bili najviše fizički aktivni, uglavnom nepušači i da su jeli puno voća i povrća, piše City Magazine.

Maslinovo ulje se inače smatra zdravom masnoćom jer je puno mononezasićenih masnih kiselina, a ima malo polinezasićenih masnih kiselina. Takođe ima antioksidanse, fitosterole i vitamine i predstavlja osnov mediteranske ishrane, koja se često ističe kao jedna od najzdravijih na svetu. Postoji puno načina da uvrstite maslinovo ulje u ishranu, od salata, prženja do dodavanja mnogim jelima pre i posle pečenja.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram