Mnogi misle da ulje, bilo koje vrste, ne zahteva neku posebnu metodu skladištenja, ali onda se iznenade kada užegne, odnosno promeni ukus i miris.
Kuvar Brajan Malarki i direktorka kalifornijskog ranča maslinovog ulja, Mari Mori, otkrili su da i ovu namirnicu treba čuvati, a kako sve zavisi od vrste.
Prvo i osnovno, nijedno ulje ne bi se trebalo držati iznad peći jer je izloženo toplini, piše Klix.
Maslinovo ulje i bilo koje drugo za kuvanje treba dobro zatvoriti kako ne bi ulazio vazdih jer on može pogoršati kvalitet, kaže Mari i dodaje da je idealna temperatura na kojoj treba stajati oko 18°C.
Jedno od najboljih mesta je ormar na hladnom i tamnom mestu. Dobro je i da stoji u tamnozelenoj boci jer ova nijansa pomaže u filtriranju štetnih UV zraka. Takođe, otvorenu bocu maslinovog ulja treba potrošiti u roku od 30 do 60 dana.
Kokosovo ulje treba se čuvati u posudi s hermetičkim poklopcem ili u originalnoj boci koju morate dobro zatvarati. Neka stoji u najhladnijem kuhinjskom ormariću gde nema svetla. Ovo ulje je otporno na oksidaciju jer je izuzetno bogato zasićenim masnoćama i stabilno, ali visoka temperatura i svetlo i dalje ga mogu uništiti.
Druga biljna ulja treba čuvati u frižideru do šest meseci ili na hladnom i tamnom mestu do dve godine. Dobro je i da stoje u plastičnim bocama.
Ulja od orašastih plodova poput orahovog, lešnikovog i bademovog moraju se čuvati u frižideru. Vrlo je važno da ih čuvate na hladnom mestu i izvan svetla. Takođe, trebalo biste ih iskoristiti što je pre moguće.
***
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu
Pratite nas i na društvenim mrežama: