Poražavajući podaci: Koliko starimo zbog previše sedenja

sedenje
Foto: London Entertainment / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nedavno istraživanje pokazalo je da žene koje sede duže od 10 sati dnevno imaju ćelije u telu koje su biološki starije.

Osam godina je značajno – i prema novom istraživanju, naše vreme provedeno sedeći u kombinaciji s slabom fizičkom aktivnošću može ubrzati biološko starenje za čak osam godina.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji, u San Dijegu, otkrili su da su žene starosti od 64 do 90 godina koje su sedele više od 10 sati dnevno, sa manje od 40 minuta dnevne umerene do intenzivne fizičke aktivnosti, imale kraće telomere. To su zapravo čepovi na krajevima DNK lanaca koji štite hromozome. Kraće telomere povezane su sa povećanim obolevanjima, piše ultra.ba.

Istraživači su otkrili da su slabo aktivne žene i one koje dugo sede imale ćelije koje su biološki stare osam godina u odnosu na žene koje manje sede i više su fizički aktivne.

“U našem istraživanju ustanovljeno je da ćelije brže stare zbog sedalačkog načina života. Hronološka starost ne odgovara uvek biološkom dobu”, kaže dr sc Aladin Šadjab, vodeći autor studije.

U istraživanju je učestvovalo gotovo 1.500 žena starosti od 64 do 95 godina. Međutim, uprkos tmurnim nalazima, istraživači su takođe otkrili da žene koje su tokom dana dugo sedele nisu pokazale isto starenje ukoliko su u svoju rutinu uključile fizičku aktivnost.

“Otkrili smo da žene koje su duže sedile nisu imale kraću dužinu telomera ako su vežbale najmanje 30 minuta dnevno, što je zdravstvena preporuka. Rasprave o prednostima vežbanja treba da započnu kad smo mladi, a telesna aktivnost treba da ostane deo našeg svakodnevnog života, dok postajemo stariji, čak i u 80. godini”, poručuje dr sc Aladin Šadjab.

Dakle opet se pokazalo da je fizička aktivnost, pa makar i pola sata dnevno, i bar u vidu šetnje, idealan način da se spreči brže starenje, ali i da se preveniraju razne bolesti.

BONUS VIDEO: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram