Pogledajte dve fotke hrane sa istim brojem kalorija – jedna znači zdravlje i zgodno telo, druga gojaznost i put ka bolesti

kalorije
Foto: Shutterstock

Pogledajte dva prikaza hrane sa istim brojem kalorija, a sa potpuno različitim efektom na naše telo. S jedne strane je nezdrava hrana, a sa druge zdrave opcije koje nas ceo dan drže sitim.

U želji da smršamo, neretko gledamo koliko kalorija unesemo u toku dana kroz ono što pojedemo i popijemo. Ali ne treba da se vodimo samo tim pukim brojem kalorija i to jasno pokazuje jedno zanimljivo poređenje.

Nutricionisti iznova i iznova savetuju da je vrlo važno, i zbog dobre linije i zbog zdravlja, gledati da što manje jedemo takozvani džank fud, brzu hranu, gazirana zaslađena pića, peciva…, a da treba da unosimo više povrća, voća, zdravih masti jer ta hrana nas duže drži sitim i dobra je za ceo organizam.

Posebno interesantno je uporediti dva primera hrane sa istim brojem kalorija jer se vidi da ove zdrave namirnice možemo količinski mnogo više da pojedemo i više puta u toku dana.

Sa desne strane kao primer za 1.600 kalorija naveden je gazirani zaslađen sok, kroasan, zapakovan sendvič, kafa za poneti i čips – sve ono što možemo da smažemo za doručak, recimo, i potom brzo ogladnimo, pa dodatne kalorije unesemo i za ručak i za večeru.

Uzmimo za primer samo čips – ima puno aditiva, a malo vlakana i drugih korisnih hranljivih materija. Ako jedete jednu kesicu čipsa svakog dana, za godinu dana unećete skoro 200 g soli i ugojićete se skoro sedam kilograma. Previše soli podiže krvni pritisak, a značajno povećanje telesne težine može negativno uticati na holesterol i šećer u krvi, upozoravaju stručnjaci. A da sve bude gore, brojke pokazuju da je baš čips jedan od najprodavanijih artikala u marketima u Srbiji.

S leve strane je primer za porcije koje takođe imaju 1.600 kalorija, a što može da nas drži ceo dan sitima i što može da se raspodeli u nekoliko obroka. Tu su avakado, jagode, borovnice, kelj, spanać, hleb, brokoli, karfiol, jogurt, losos, pirinač, paradajz…

Naravno, to je samo okvir i svakako po želji avokado i losos, recimo, možete zameniti nekim sličnim, a možda povoljnijim namirnicama. Srž svega je plastičan prikaz, poređenje koje ukazuje čime treba da se vodimo ako želimo da sačuvamo zdravlje, a i da ujedno budemo vitki.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram