Ova namirnica smanjuje rizik od srčanog udara, masne jetre i dijabetesa, a košta 100 dinara

semenke suncokreta
Foto: Andrii Kucher / Alamy / Alamy / Profimedia

Ove semenke podržavaju imunosistem kroz nekoliko funkcija, a mogu da smanje i rizik od nekih bolesti.

Semenke suncokreta su bogate hranljivim materijama i antioksidansima, sadrže biljne proteine, vitamin E, minerale, zdrave masti i vlakna, a 100 grama košta oko 100 dinara. Njihova konzumacija pomaže u poboljšanju imuniteta i može pomoći u smanjenju rizika od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tip 2 i gojaznost.

Jedan pregled istraživanja je zaključio da semenke suncokreta štite zdravlje srca kroz sinergističke efekte dobrih masti, antioksidanasa, vlakana, proteina i minerala. Zajedno ovi hranljivi sastojci imaju pozitivne efekte na regulaciju šećera u krvi, kontrolu krvnog pritiska i upale, ali i smanjenje rizika od srčanog udara.

Druga studija je proučavala odnose između konzumiranja semenki i faktora rizika od srčanih oboljenja kod skoro 900 muškaraca i žena. Istraživači su otkrili da su žene koje su jele semenke jednom do dvaput mesečno, uključujući semenke suncokreta, imale značajno niži nivo ukupnog holesterola i LDL-a, poznatog i kao loš holesterol, u poređenju sa onima koje nisu jele semenke. Kod muškaraca nisu primećene promene.

Međutim, najmanju težinu imali su muškarci koji su jeli više semenki suncokreta. Pored toga, ni žene ni muškarci nisu dobili na težini kada se učestalost konzumiranja semena povećala.

Dalje, pregledom istraživanja zaključeno je da suncokretovo seme može da igra ulogu u snižavanju nivoa šećera u krvi i da se može koristiti za bolje regulisanje dijabetesa tip 2, a neki ih nazivaju superhranom za ovaj oblik dijabetesa. Naučnici takođe navode da su bioaktivne komponente u ovim semenkama uključene u bolju regulaciju šećera u krvi i lečenje insulinske rezistencije.

Pored toga, nealkoholna masna bolest jetre, takođe poznata kao stanje u kome se masnoća nakuplja u jetri, može biti izazvana gojaznošću, metaboličkim sindromom i dijabetesom tip 2. Jedna studija je proučavala podatke više od 25.000 odraslih i otkrila da je potrošnja orašastih plodova i semena bila povezana sa smanjenim rizikom razvoja pomenutog oblika oboljenja jetre, prenosi Danas.rs.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram