Pitali smo trenera: Zašto da vežbam 60 umesto četiri minuta

Kosta Novaković Foto: Privatna arhiva Koste Novakovića

Živimo sve brže, obaveza je sve više, vremena sve manje. U takvim okolnostima često se nađemo u situaciji da nemamo vremena da se posvetimo fizičkoj aktivnosti onako kako bi trebalo. Kako vam onda zvuči sedam minuta treninga?

Takozvani HIIT (high intesity training) treninzi su u poslednje vreme hit baš zbog manjka slobodnog vremena.

Mnogi influenseri preporučuju kratke vežbe od četiri, sedam ili 12 minuta sa navodno istim rezultatima koje biste dobili za sat vremena ful treninga.

Pitali smo Kostu Novakovića, ličnog trenera i master profesora fizičkog vaspitanja i sporta šta je mit, a šta istina kod ovih preporuka.

Foto: Privatna arhiva Koste Novakovića

Kosta navodi da postoje naučne studije koje su potvrdile ovaj sistem vežbanja i da je najpoznatija među njima studija naučnika Tabata, po kome je princip vežbanja od četiri minuta dobio ime Tabata trening.

„On je testirao četiri minuta visoko intezivnog vežbanja naspram 70 minuta vežbi nekog umerenog inteziteta i dokazao je da su četiri minuta efikasnija za povećanje kapaciteta pluća od 60 minuta umerenog tempa“.

Međutim, kako nam Kosta obajšnjava „ono što je vrlo važno jeste da, u ta četiri minuta, 20 sekundi radite maksimalnim tempom, a onda 10 sekundi odmora, pa opet 20 sekundi najjače što možete, pa 10 sekundi odmora, i tako četiri minuta.“

Takve vrste treninga su testirane i na raznim sportistima i pokazale su se kao delotvorne i uspešne.

Na pitanje koliko je to preporučljivo Kosta kaže da je vrlo važno da uzmemo u obzir da je studija testirana i bazirana isključivo na uvežbanim sportistima koji su u konstantnom treningu.

„Nisam siguran koliko je preporučljivo nekoj opštoj populaciji, kako sam i sam probao i testirao vežbe, mogu da kažem da su pakleno teške, ne postoje ozbiljni rizici po zdravlje za potpuno zdrave ljude, ali može doći preforsiranja organizma, pogotovo ako on nije naviknut na visok jak tempo.“

Iako nema mnogo studija na temu kakav bi ishod bio vežbi u istom intervalu umerenim tempom, u razmaku na primer 15 sekundi rada 15 sekundi odmora, Novaković kaže da „ukoliko nemate vremena, a niste profesionalni sportista, svakako je bolje da odradite 10 minuta umerenog tempa nego da ne uradite ništa.“

Foto: Andrey Kuzmin / Alamy / Alamy / Profimedia

Izuzetno su popularne među ljudima, jer kako Kosta kaže nastale su iz pragmatičnih potreba, isti rezultati za mnogo manje vremena.

A što se tiče njegovog ličnog iskustva u radu navodi da ih sa profesionalnim sportistima radi redovno.

„Sa običnom populacijom, uglavnom zavisi od njihove fizičke spreme, svakako na početku ne, ali ako je klijent već neko duže vreme kod mene i prati određeni program, onda ga uvodim u HIIT, mnogi su mi rekli da im mnogo lakše pada intezivno trčanje od 10 minuta nego, na primer, trening od 45 minuta trčanja laganim tempom.“

Ono što je kod svake vrste vežbanja važno naglasiti, a posebno kad se radi o intenzivnim varijantama – pre nego što počnete, obavite lekarski pregled. To će vam retko ko tražiti u velikim fitnes centrima, pa bar budite odgovorni sami prema sebi.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram