Pitali smo lekara da li je opasno gutati koštice od trešanja

Trešnje
Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Ovih dana, kad je već uveliko u toku sezona trešanja, čuli smo da ljudi masovno ne bacaju koštice, već ih gutaju. I to ne jednu, dve koje slučajno zapadnu. Koliko to može da bude opasno, za portal Zadovoljna priča gastroenterološkinja Vladislava Bulat.

Od lekara hitne pomoći se može čuti kako malo-malo imaju intervenciju jer je neko trešnje ili višnje jeo cele – sa sve košticama.

To nije nimalo naivno.

„Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rešava hirurškim putem“, kaže za portal Zadovoljna.rs gastroenterološkinja Vladislava Bulat.

Pritom, to nije jedini problem koji koštice mogu da izazovu.

„Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa slabijem varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubure i naprave problem i kod mlađih.“

Doktorka kaže da manja količina ne bi trebalo da izazove komplikacije, ali ako se najedemo dosta koštica, moguće su tegobe.

Vladislava Bulat napominje da zato bilo koje koštice jednostavno treba izbegavati. Osim toga, kaže i da posebno treba biti obazriv sa aronijom.

„Ona se ne ubraja direktno u koštičavo voće, ali mnogi ne znaju da maksimalno treba da pojedete 10 bobica jer su u suprotnom moguća vezana creva.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram