Smazaćete ga brzinski.
Ovo je osnovni recept za pinđur koji se u Srbiji kuva generacijama. Odličan je kao namaz ili prilog.
Od ove količine dobićete dve i po velike tegle, piše City Magazine.
Sastojci:
2 kg crvenih paprika
1 kg zrelog paradajza
2 veće glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
2-3 sveže ljute papričice (opciono, prema ukusu)
so
šećer
sirće (belo ili jabukovo)
ulje (maslinovo ili suncokretovo)
Priprema:
Priprema paprika: operite paprike, očistite, presecite napola i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-30 minuta.
Povremeno ih okrećite. Nakon pečenja izvadite paprike, umotajte ih u kesu, a kada se ohladite, oljuštite ih.
Priprema paradajza: paradajz prelijte vrelom vodom da bi se lakše ogulio. Kada se ohladi, oljuštite ga i iseckajte na sitne komade.
Priprema luka: crni i beli luk sitno iseckajte.
Priprema ljutih papričica: ako želite ljuti pinđur, sitno iseckajte sveže ljute papričice.
Kuvanje: u velikom loncu zagrejte malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckan paradajz i kuvajte ga dok se ne zgusne i postane sličan umaku.
Dodajte pečene paprike u lonac sa paradajzom. Dodajte prstohvat soli, šećera i sirćeta po ukusu. Kuvajte smesu na umerenoj vatri, povremeno mešajući dok se svi sastojci lepo ne sjedine i pinđur ne dobije željenu gustinu. To može potrajati oko sat do dva.
Kada je smesa skuvana, skinite sa vatre. Kada se prohladi, izmiksajte i zatim sipajte u sterilisane tegle.
Ovo je recept bez konzervansa, što znači da namaz treba da čuvate u frižideru.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: