Pinđur po receptu naših baka – fenomenalan ukus kom je nemoguće odoleti

pinđur recept
Foto: Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Smazaćete ga brzinski.

Ovo je osnovni recept za pinđur koji se u Srbiji kuva generacijama. Odličan je kao namaz ili prilog.

Od ove količine dobićete dve i po velike tegle, piše City Magazine.

Sastojci:

2 kg crvenih paprika

1 kg zrelog paradajza

2 veće glavice crnog luka

3-4 čena belog luka

2-3 sveže ljute papričice (opciono, prema ukusu)

so

šećer

sirće (belo ili jabukovo)

ulje (maslinovo ili suncokretovo)

Priprema:

Priprema paprika: operite paprike, očistite, presecite napola i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-30 minuta.
Povremeno ih okrećite. Nakon pečenja izvadite paprike, umotajte ih u kesu, a kada se ohladite, oljuštite ih.

Priprema paradajza: paradajz prelijte vrelom vodom da bi se lakše ogulio. Kada se ohladi, oljuštite ga i iseckajte na sitne komade.

Priprema luka: crni i beli luk sitno iseckajte.

Priprema ljutih papričica: ako želite ljuti pinđur, sitno iseckajte sveže ljute papričice.

Kuvanje: u velikom loncu zagrejte malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckan paradajz i kuvajte ga dok se ne zgusne i postane sličan umaku.

Dodajte pečene paprike u lonac sa paradajzom. Dodajte prstohvat soli, šećera i sirćeta po ukusu. Kuvajte smesu na umerenoj vatri, povremeno mešajući dok se svi sastojci lepo ne sjedine i pinđur ne dobije željenu gustinu. To može potrajati oko sat do dva.

Kada je smesa skuvana, skinite sa vatre. Kada se prohladi, izmiksajte i zatim sipajte u sterilisane tegle.

Ovo je recept bez konzervansa, što znači da namaz treba da čuvate u frižideru.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram