Pet trikova za mršavljenje koji ubrzavaju starenje

Lubenica
Foto: Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

Pazite se samoproklamovanih eksperata za ishranu.

Tokom letnjih meseci, saveti za gubitak težine su baš svuda. Razni fitnes instruktori, samoproklamovani eksperti za ishranu i blogeri preporučuju razne metode mršavljenja koje obećavaju čudo u kratkom roku.

Međutim, neki od ovih saveta mogu biti toksični i štetni po naše zdravlje.

Zato je vreme da razbijemo mitove o nekoliko popularnih metoda za skidanje kilograma, za koje ste sigurno čuli – a pogubni su po zdravlje i zapravo ubrzavaju starenje.

Brojanje kalorija

Čini se da brojanje kalorija nekima može biti od pomoći, ali je važnije da imate dobro izbalansiranu ishranu.

„Jedno od štetnijih ponašanja koje vidim u oblasti ishrane jeste da ljudi broje svoje kalorije, dok je veliki deo njihove hrane još prerađen i nekvalitetan, a ne konzumiraju dovoljno omega-3 masnih kiselina, nezasićenih masti i vlaknaste hrane“, kaže nutricionistkinja Vitni Stjuart za Eat this.

Obroci koji su prepuni neophodnih hranljivih materija ne samo da će olakšati proces gubitka težine, već će i održati postignuti uspeh, dodaje ona.

Foto: Shutterstock

Nedovoljno proteina

Ako ne unosite dovoljno proteina, to može uticati i na proces starenja.

„Ogromna greška u mršavljenju, zbog koje starite brže, jeste da se fokusirate samo na postizanje kalorijskog deficita, bez obraćanja pažnje na sastav tih kalorija. Od suštinskog je značaja da konzumirate veće nivoe proteina kada mršavite“, kaže nutricioniskinja Loren Haris-Pinkus.

Na dijeti gubite masnoću i mišiće, a manje mišića će usporiti vaš metabolizam i snagu, kao i potencijalno uzrokovati slabljenje kostiju, dodaje.

„Ciljajte na najmanje 25-30 grama proteina po obroku, sa umerenim količinama celih žitarica i biljnih vlakana, kao i masti za srce“, kaže Haris-Pinkus.

Roštilj, meso, povrće, grilovanje, grilovano
Foto: Shutterstock

Zamene za obrok

Proizvodi koje se deklarišu kao „zamene za obrok“ mogu biti štetneine samo za održivi gubitak težine, već i za vaše opšte zdravlje.

„Dok proizvodi za zamenu obroka, kao što su šejkovi, mogu biti od pomoći za povremeni niskokalorični obrok ili užinu, mnogi od ovih proizvoda su visoko obrađeni i sadrže dodatne šećere. Redovno jedenje visoko obrađene hrane povezano je sa više hroničnih bolesti“, kaže nutricionistkinja Sara Četfild.

Izbacivanje ugljenih hidrata

Dijete kao što su Atkinsova dijeta i keto dijeta pretvorile su ugljene hidrate u najveće neprijatelje vitkosti. Međutim, to jednostavno nije tačno.

„Iako je izbegavanje dodatih šećera i rafinisanih ugljenih hidrata korisno za gubitak težine, izbacivanje složenih ugljenih hidrata kao što su sveže voće, skrobno povrće i integralne žitarice može da poremeti mršavljenje i čak može doprineti prevremenom starenju – jer su ove namirnice vredni izvori vlakana i druge vitalne hranljive materije“, kaže Četfild.

Visok unos vlakana je povezan sa sitošću i uspešnim gubitkom težine, dodaje.

Dijeta, noge, debele noge, ogledalo. Šta je najviše jela žena koja je smršala 30 kilograma
Foto: Shutterstock

Smanjeni unos masti

Ne morate da izbegavate masti da biste smršali. U stvari, vašem telu su potrebne zdrave masti da bi funkcionisalo.

„Dok su kalorije u mastima veće (1 gram masti = 9 kalorija) u poređenju sa ugljenim hidratima ili proteinima (1 gram ugljenih hidrata ili proteina = 4 kalorije), nama je potrebno malo masti za naše opšte zdravlje i dobrobit“, kaže nutricionistkinja Vandana Šet.

Masti koje su zdrave za srce, kao što su one koji se nalaze u orašastim plodovima, semenkama, avokadu, ekstra devičanskom maslinovom ulju ili lososu, imaju koristi i za zdravlje mozga, a takođe doprinose ukusu obroka.

***

Bonus video: Isprobali smo trik za sečenje ananasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram