Pet recepata za nešto drugačiju limunadu kakvu još niste probali

Foto:Shutterstock

Neki od ovih sastojaka će limunadi dati potpuno nov ukus.

Limunada je univerzalni napitak koji će vas rashladiti, osvežiti, te snabdeti vitaminom C.

Limunadu možete napraviti prema svojim željama sa šećerom ili bez šećera, s medom itd, a za dodatni ukus možete ubaciti sveže listiće mente ili prstohvat sušene lavande.

Donosimo vam pet načina za pripremu ukusne i osvežavajuće limunade koja će dobro doći u danima pred nama.

Klasična limunada s ledom

Jednostavna limunada od vode, limuna, leda i zaslađivača po želji osvežiće vas i pomoći da se rashladite na prirodan način, a pri tome će (za razliku od gaziranih pića ili zaslađenih napitaka) imati i mnoge dobrobiti i za vaše zdravlje.

Limunada s jagodama

U sezoni jagoda možete iskoristiti sve blagodati ovog voća i za pripremu limunade, što će, osim mnogo antioksidansa, limunadi dati i jedinstven voćni ukus.

Jagode možete dodati u limunadu prethodno izmiksane u blenderu (a zatim ih dobro izmešati) ili iseckane na tanke kriške (te ih ostaviti neko vreme da otpuste aromu u limunadu).

foto: Lottie Davies / ImageSource / Profimedia:

Limunada sa sokom od krastavaca

Sveže isceđen sok od krastavaca limunadi će dodatno pomoći u hidrataciji organizma tokom vrućih letnih dana, kada znojem gubimo mnogo tečnosti i treba nam trenutno osveženje.

Ako nemate sokovnik, izrendajte krastavac rukama i/ili pomoću čiste gaze iscedite sok krastavca (“meso” krastavca možete iskoristiti za pripremu salata).

Osvežavajuća limunada u indijskom stilu (srikanjvi)

U Indiji temperature tokom letnjih meseci dosežu i do 48°C. Stoga je popularan način pripreme limunade takav da trenutno osveži i nadoknadi izgubljenu tečnost i minerale koji se gube prekomernim znojenjem.

Srikanjvi (ili “indijska limunada”) priprema se tako da se u limunadu dodaju šećer, gur (nerafinirani šećer iz domaće radinosti) ili kristalni šećer, te prstohvat crne himalajske soli (“kala namak” ili “black salt“).

Limunada s mentom

Tokom letnjih vrelih dana možemo se osećati lenjo, pospano i usporeno usled izloženosti vrućini, a to posebno važi za osobe s niskim krvnim pritiskom.

Dašak listova sveže nane pružiće trenutno osveženje, “razbuditi” i pomoći u povećanju koncentracije, piše Krenizdravo.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram