Pet razloga zbog kojih treba jesti humus

humus
Foto: Jordi Prat Puig / Alamy / Alamy / Profimedia

Humus je jelo koje potiče sa Bliskog istoka, a bogato je dobrim mastima, vlaknima i biljnim proteinima.

Nutricionistkinja Nikol Šubruk dodaje nekoliko razloga da ovaj ukusni namaz pravite češće, prenosi N1.

Izvrstan je izvor vlakana

Napravljen od leblebija, humus je prirodno bogat vlaknima, a studije potvrđuju da vlakana iz leblebija imaju pozitivan efekat na zdravlje creva, najviše zbog podržavanja korisnih bakterija koje poboljšavaju zdravlje creva.

Može da pomogne u kontrolisanju nivoa šećera

Mahunarke poput leblebija bogate su proteinima, skrobom i vlaknima, pa ih sporije probavljamo što znači i da imaju nizak glikemijski indeks (GI) i stabilnije oslobađaju svoju energiju, a konzumiranje hrane sa niskim GI pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Dobar je za srce

Humus sadrži leblebije bogate vlaknima, zatim maslinovo ulje i semenke susama koji su puni mononezasićenih masti zdravih za srce.

Nedavno sprovedene tudije pokazuju da takva hrana ne samo da može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), već može i da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Može da pomogne u kontroli telesne težine

Dodavanje leblebija u ishranu povezano je sa manjom težinom, nižim indeksom telesne mase (BMI) i manjim opsegom struka. Jedan od razloga za to je skrob amiloza u leblebijama koji je otporniji na naše probavne enzime, što znači da je hrana manje probavljiva.

Bogat je protivupalnim sastojcima

Klasični sastojci uključeni u izradu tradicionalnog humusa poput leblebija, susama i maslinovog ulja imaju brojne zdravstvene benefite, a među njima i protivupalni efekat.

Kaže se da devičansko maslinovo ulje ima protivupalno delovanje snažno kao ibuprofen.

Humus može da jede većina ljudi, ali bi osobe alergične na neki od sastojaka svakako trebalo da ga izbegavaju, rekla je nutricionistkinja za BBC.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Slatka keleraba