Pavlova rolat s kupinama, malinama, bobicama – krckavi oblak koji se pravi brzo i lako

Ili urolani oblačić. Kako god, teško je odoleti.

Pavlova beze rolat mnogima je jedan od omiljenih deserta. Ne samo da je apsolutno ukusan, ljudi vole da jedu ukusan krckavi i kremasti oblak, već vole da ga zovu nesavršenim ili nonšalantnim desertom. A to znači da ima prirodno neformalan izgled, izgleda drugačije svaki put kada ga napravite i ne morate da brinete o preciznosti.

Ovaj rolat se puni krem šlagom ili slatkom pavlakom, svežim bobičastim voćem po izboru, lagan je, mekan u sredini, a hrskav spolja.

Beze kore se lako prave, pa ćete poslasticu ili urolanu Pavlovu pripremiti ko od šale.

Sastojci:

Za mering ili beze koru

5 belanaca

125 g šećera (može i smeđ)

130 g šećera u prahu

1 kašičica soka od limuna ili belog ili jabukovog sirćeta

50 g listića badema

Za fil

300 ml slatke pavlake

40 g šećera u prahu

1 kesica vanilin šećera

200-300 g svežih bobica (kupine, jagode, borovnice)

Foto:shutterstock

Priprema

Prvo uključite rernu na 200 °C. Odvojite belanca od žumanaca. Mutite belanca uz postepeno dodavanje šećera.

Kada dodaste sav šećer, nastavite da mutite dok se sve ne sjedini i smesa ne postane gusta. Smanjite brzinu, dodajte sav šećer u prahu, promešajte, dodajte sok limuna, a povećajte brzinu do maksimuma i mutite beze dok ne dobijete čvrst i sjajan šne – 5-6 minuta.

Šne od belanaca rasporedite u pleh podmazan uljem, te poravnajte špatulom. Pospite listićima badema, stavite u zagrejanu rernu na 200°C i pecite šest minuta, potom smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 10 minuta, dok površina ne postane čvrsta i ne počne da dobija boju.

Pečenu koru izvadite iz rerne i još toplu pažljivo preokrenite na prethodno pripremljeni papir, ostavite da se prohladi, pa sa ohlađene kore skinite pek-papir.

Za fil umitite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Premažite koru filom pazeći da ne idete do samog kraja kore kako vam fil ne bi iscureo prilikom rolanja.

Preko fila stavite voće svuda ravnomerno. Pomoću donjeg pek-papira koru zamotajte u rolat, pa s papirom stavite u frižider na minimum sat vremena da se dobro ohladi i stegne, skinite papir i rolat je spreman za služenje i uživanje.

Šta da vam kažemo drugo nego: Uživajte!

Foto:shutterstock


BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram