Ovo povrće se koristi na razne načine u ishrani, a vrlo je dobro za organzam jer ima blagotvorne efekte.
Paprike dolaze u mnogim bojama, uključujući crvenu, narandžastu, žutu i zelenu. Pune su vitamina i minerala koji su korisni za zdravlje, a redovna konzumacija ovog povrća može imati brojne zdravstvene koristi za celo telo.
Nutricionistkinje Erika Barera i Kristi Vajl izdvojile su nekoliko efekata povezanih sa redovnom konzumacijom ovog ukusnog povrća.
Može smanjiti upalu
Paprika je bogata fitohemikalijama i hranljivim materijama koje imaju prirodna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.
Naime, istraživanja su pokazala da biljna jedinjenja prisutna u paprici mogu pozitivno da utiču na zdravlje, smanjujući upale u organizmu ili potpuno smanjujući rizik od njihovog razvoja, prenosi magazin Siti.
Barera objašnjava da paprike „sadrže antioksidante, kao što su karotenoidi i antocijanini, koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija u telu“.
Poboljšava varenje
Paprika je odličan izvor vlakana a što pomaže boljem varenju, poboljšanju zdravlja srca i stabilnom nivou energije.
„Vlakna pomažu u upravljanju šećerom i holesterolom u krvi dok održavaju zdrav mikrobiom creva“, objašnjava Barera.
Vlakna takođe pomažu u hranjenju zdravih crevnih bakterija koje žive u digestivnom traktu, što može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma, piše N1info.rs.
Jača imunosistem
„Uključivanje paprike u vašu svakodnevnu ishranu potencijalno bi moglo ponuditi obilje hranljivih materija za vaše telo, posebno za vaš imuni sistem“, kaže Vajl.
Dodaje da crvena paprika sadrži skoro tri puta više vitamina C od pomorandže.
„Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija namirnica bogatih vitaminom C pomaže imunološkom sistemu da se bori protiv infekcija i bolesti“, ističe.
Dobra je za zdravlje mozga
Jedenje paprike može pomoći u održavanju zdravlja mozga i sprečiti gubitak pamćenja u vezi sa godinama.
Studija iz 2019. objavljena u Journal of Food Science and Nutrition otkrila je da flavonoidi, fenolne kiseline i karotenoidi koji se nalaze u paprici mogu sprečiti gubitak pamćenja povezan sa Alchajmerovom bolešću.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: