Ovo povrće je toliko moćno da jača imunitet i smanjuje upale u telu

paprika
Foto: Mykola Lunov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo povrće se koristi na razne načine u ishrani, a vrlo je dobro za organzam jer ima blagotvorne efekte.

Paprike dolaze u mnogim bojama, uključujući crvenu, narandžastu, žutu i ​​zelenu. Pune su vitamina i minerala koji su korisni za zdravlje, a redovna konzumacija ovog povrća može imati brojne zdravstvene koristi za celo telo.

Nutricionistkinje Erika Barera i Kristi Vajl izdvojile su nekoliko efekata povezanih sa redovnom konzumacijom ovog ukusnog povrća.

Može smanjiti upalu

Paprika je bogata fitohemikalijama i hranljivim materijama koje imaju prirodna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Naime, istraživanja su pokazala da biljna jedinjenja prisutna u paprici mogu pozitivno da utiču na zdravlje, smanjujući upale u organizmu ili potpuno smanjujući rizik od njihovog razvoja, prenosi magazin Siti.

Barera objašnjava da paprike „sadrže antioksidante, kao što su karotenoidi i antocijanini, koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija u telu“.

Poboljšava varenje

Paprika je odličan izvor vlakana a što pomaže boljem varenju, poboljšanju zdravlja srca i stabilnom nivou energije.

„Vlakna pomažu u upravljanju šećerom i holesterolom u krvi dok održavaju zdrav mikrobiom creva“, objašnjava Barera.

Vlakna takođe pomažu u hranjenju zdravih crevnih bakterija koje žive u digestivnom traktu, što može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma, piše N1info.rs.

Jača imunosistem

„Uključivanje paprike u vašu svakodnevnu ishranu potencijalno bi moglo ponuditi obilje hranljivih materija za vaše telo, posebno za vaš imuni sistem“, kaže Vajl.

Dodaje da crvena paprika sadrži skoro tri puta više vitamina C od pomorandže.

„Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija namirnica bogatih vitaminom C pomaže imunološkom sistemu da se bori protiv infekcija i bolesti“, ističe.

Dobra je za zdravlje mozga

Jedenje paprike može pomoći u održavanju zdravlja mozga i sprečiti gubitak pamćenja u vezi sa godinama.

Studija iz 2019. objavljena u Journal of Food Science and Nutrition otkrila je da flavonoidi, fenolne kiseline i karotenoidi koji se nalaze u paprici mogu sprečiti gubitak pamćenja povezan sa Alchajmerovom bolešću.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram